Η απόφαση του ΟΗΕ αφορά τη δημιουργία ενός δεσμευτικού νομικού οργάνου για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων με στόχο την πλήρη εξαφάνισή τους εντός του 2017. Η Ελλάδα, ωστόσο, ακλουθώντας την γραμμή που έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ψήφισε «ΟΧΙ» για μία ακόμη φορά.
Το παράδοξο είναι ότι η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε αργά τη νύχτα. «Σκοπίμως», όπως λέει η Μαρία Σωτηροπούλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, που αποδίδει το γεγονός στις πιέσεις που ασκήθηκαν προκειμένου να αποτραπεί η υιοθέτηση του ψηφίσματος. Είχαν προηγηθεί επανειλημμένες αλλαγές της ημερομηνίας. Που από κάποιους αποδόθηκαν στη γραφειοκρατία του ΟΗΕ και από άλλους, στην πίεση των ΗΠΑ σε χώρες-μέλη για να αποσύρουν τη στήριξή τους.
Πολλές διπλωματικές αποστολές, μάλιστα, είχαν ήδη κλείσει για Χριστουγεννιάτικες διακοπές τη μέρα και την ώρα της ψηφοφορίας!
Από διαρροές αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ, που διαθέτουν περίπου 7.000 πυρηνικά όπλα, με έγγραφό που διένειμαν στα μέλη του ΝΑΤΟ, προέτρεπαν τους συμμάχους τους να αντιταχθούν στο ψήφισμα και να μποϊκοτάρουν τις διαπραγματεύσεις.
Τελικά, η απόφαση ελήφθη με 113 υπέρ, 35 κατά και 13 αποχές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου