Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

ΚΛΙΜΑ....ΕΝΤΑΣΗΣ !!!

Το είπε και το έκανε, με τους περισσότερους να προμηνύουν ένα αβέβαιο μέλλον.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη χώρα από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, «τηρώντας την προεκλογική δέσμευσή του» να προασπίζεται τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων. Αυτό ανακοίνωσε από τον Λευκό Οίκο, τονίζοντας ότι θα διαπραγματευθεί νέα συμφωνία. Όπως είπε «από σήμερα» οι ΗΠΑ διακόπτουν την εφαρμογή των μη δεσμευτικών όρων της συνθήκης και θα τερματίσουν τη συνδρομή τους στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα.
Για τον ίδιο, η συμφωνία του Παρισιού φέρνει σε μειονεκτική θέση τις ΗΠΑ προς όφελος άλλων χωρών.
Επισήμανε ωστόσο ότι θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την επανείσοδο των ΗΠΑ στην συνθήκη ή θα προσπαθήσει για μια νέα συνθήκη με δίκαιους όρους για τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει να «επιτύχει μια δίκαιη συμφωνία» για το κλίμα.                                                                                                
Έντονες αντιδράσεις                                             
Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την λύπη της για την αμερικανική απόσυρση από την συνθήκη, με το Βερολίνο και αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ πληγώνουν τον πλανήτη με την απόφασή τους. Επίσης η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία «πιστεύουν ακράδαντα ότι η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση», υπογραμμίζεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κυβερνήσεις των τριών χωρών μετά την ανακοίνωση της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης.
Τη σημασία της συμφωνίας υπογράμμισαν νωρίτερα με δηλώσεις τους το Κρεμλίνο και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ, μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος του Βατικανού χαρακτήρισε την έξοδο των ΗΠΑ καταστροφική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: