Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

''ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΖΟΥΡΛΟΜΑΝΔΥΑΣ'' Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ....ΛΕΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ''PETERSON'' !!!

Αποδομεί πλήρως τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ δανειστών και Ελλάδας στο Eurogroup το διεθνούς κύρους Ινστιτούτο Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά (PIIE), σε έκθεση του οικονομολόγου του ινστιτούτου, Ζερομίν Ζελτεμάγιερ, ο οποίος χαρακτηρίζει την απόφαση ως «δημοσιονομικό ζουρλομανδύα». Η μελέτη του Ινστιτούτου επικεντρώνεται κυρίως στο τελευταίο θέμα, το δημοσιονομικό μονοπάτι έως το 2060. Και τονίζει ότι με αυτό, οι μελλοντικές ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα «εκραγούν» χωρίς ελάφρυνση χρέους, πολύ πάνω από το όριο του 20% του ΑΕΠ που θέτει το Eurogroup. Για την περίοδο μετά το 2022, το Eurogroup εκτιμά ότι πρέπει να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ, για μία περίοδο από το 2023 έως το 2060. «Πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2% για μία περίοδο 40 χρόνων; Από όσο γνωρίζουμε, αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ, σε καμία χώρα, από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο του Ζελτεμάγιερ για αυτό.
Ο οικονομολόγος καταλήγει ότι ένα πακέτο ελάφρυνσης χρέους απαιτεί ρεαλιστικό όραμα για το τι μπορεί να πετύχει μία χώρα. Και το δημοσιονομικό μονοπάτι που υιοθέτησε το Eurogroup δεν εκπληρώνει αυτή την προϋπόθεση. «Αν ένα μελλοντικό πακέτο ελάφρυνσης χρέους βασιστεί σε αυτή την υπόθεση, πιθανότατα θα αποτύχει», συμπεραίνει.

Όλο το κείμενο του Ζελτεμάγιερ βρίσκεται εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: