Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ....''ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΗΓΕΤΗ'' ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΜΕ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 520.000.000 $

Θεούς και δαίμονες απειλεί ο Ντόναλντ Τραμπ τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κάνοντας τον κόσμο να αναρωτιέται αν πρόκειται για έναν «επικίνδυνο τρελό» ή για έναν αδίστακτο ηγέτη ακραίων πολεμοχαρών συμφερόντων. Αφού απείλησε με «φωτιά και οργή που δεν έχει ξαναδεί ποτέ ο κόσμος»
τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε με στρατιωτική επέμβαση και την Βενεζουέλα. Ως «αντίποινα» η Τεχεράνη απαντά με βαλλιστικό πρόγραμμα 520 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουάσινγκτον, για τις νέες κυρώσεις και στον «τυχοδιωκτισμό» των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ειδικότερα, το ιρανικό κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα σήμερα τη διάθεση 520 εκατ. δολαρίων, δηλαδή 440 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη του βαλλιστικού προγράμματος του Ιράν και την ενίσχυση των περιφερειακών δραστηριοτήτων των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του καθεστώτος.
«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν πρόκειται παρά για την πρώτη ενέργειά μας», προειδοποίησε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, αφού ανακοίνωσε την υπερψήφιση με συντριπτική πλειοψηφία μιας σειράς μέτρων με στόχο «να αντιμετωπισθούν οι τρομοκρατικές και τυχοδιωκτικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή».
Διακόσιοι σαράντα βουλευτές, από τους 244 παρόντες, ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει τη χορήγηση 260 εκατ. δολαρίων για την «ανάπτυξη του πυραυλικού προγράμματος» και ένα ισόποσο ποσό για τη Δύναμη Κοντς, τον κλάδο των Φρουρών της Επανάστασης που είναι αρμόδιος για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Η παραπάνω αρχική έγκριση έρχεται μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, τις οποίες ψήφισε το Κογκρέσο και ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο κατά του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.
Τότε το Ιράν είχε κάνει λόγο για υπονόμευση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, καθώς το σχέδιο νόμου που ψήφισε το αμερικανικό Κογκρέσο δεν περιελάμβανε μόνο κυρώσεις κατά της Μόσχας, αλλά και κατά της Τεχεράνης.
Τώρα το νομοσχέδιο του Ιράν πρέπει να περάσει από δεύτερη ψηφοφορία πριν υποβληθεί για να γίνει νόμος της χώρας.
Θυμίζουμε ότι το Ιράν αρνείται ότι το πρόγραμμα πυραύλων του παραβιάζει ψήφισμα του ΟΗΕ,
το οποίο ενέκρινε την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με παγκόσμιες δυνάμεις το 2015.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αμπάς Αρατσί, δήλωσε στους βουλευτές πως το νομοσχέδιο σχεδιάστηκε, ώστε να μην παραβιάζει την πυρηνική συμφωνία, σύμφωνα με το IRNA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: