Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ ΣΤΟ....ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ !!!

Η “σκιά” της Συνθήκης της Λωζάνης και τα όσα υποστήριξε χθες στον ΣΚΑΪ για την “ανάγκη” αναθεώρησής της ο Ταγίπ Ερντογάν χάλασαν αιφνιδίως το καλό κλίμα προσδοκιών που είχε καλλιεργηθεί για την σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα.
Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό πως χθες το βράδυ, η κυβέρνηση δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου επέλεξε να στείλει αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, σηκώνοντας το γάντι που είχε πετάξει στην συνέντευξή του ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο υπουργός Επικρατείας, λοιπόν, υπογράμμισε πως η συνέντευξη του τούρκου προέδρου “εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα” και διαβεβαίωσε πως “η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψή του (σ.σ. του Ταγίπ Ερντογάν) να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη”.
“Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο  θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών”, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας στον τούρκο πρόεδρο ότι “οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή”.

Βεβαίως, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά τις διαφορές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και ουδείς πίστευε, ακόμη και πριν την συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν, πως με μία επίσκεψη μπορούν να... λυθούν τα ελληνοτουρκικά. Η τουρκική πλευρά φέρεται να είχε διαβεβαιώσει την ελληνική πως “θα σεβαστούμε τις ευαισθησίες σας”. Ωστόσο, η χθεσινοβραδινή συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά προφανώς και δεν... κινείται εντός του συγκεκριμένου πλαισίου, εξ ου και στην κυβέρνηση κρατούν στάση αναμονής, δηλώνοντας “έτοιμοι για όλα”. Άλλωστε, η δοκιμασία για την έκβαση της επίσκεψης είναι διπλή: αφενός, αποτελεί ερώτημα τί θα πει δημοσίως, αλλά και πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου  Μαξίμου και του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος της Τουρκίας. Αφετέρου, μένει να φανεί πώς θα κινηθεί και σε ποιες δηλώσεις θα προβεί και κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: