Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

ΑΠΟ ΑΝΟΙΞΗ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΙ ΑΠΟ ΜΑΡΤΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ....ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ !!!

Την άνοιξη αναμένονται οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Για ακόμη μία χρονιά, η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθούν ξανά όλοι οι «βασικοί» παίχτες του ελληνικού προγράμματος, θα υπάρξει καθοριστική για τις εξελίξεις. Μέχρι τότε, αναμένεται να έχουν καταλήξει οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με πηγές «το κλίμα είναι θετικό, παρά τις διαφορές που υπάρχουν ακόμη μεταξύ Ευρωπαίων πιστωτών και ΔΝΤ». Οι πηγές αναφέρουν ότι παρόλο που δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία, Ευρωπαίοι δανειστές και ΔΝΤ βρίσκονται πολύ κοντά στο να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό που θα συμπεριλαμβάνει σχέδιο για την εποχή μετά το τέλος του Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018.

Όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, το ΔΝΤ μένει στο ελληνικό πρόγραμμα έως το τέλος. Βασικό «μέλημα» της Ελλάδας, αλλά και των Ευρωπαίων, είναι η… άρση του χαρακτηρισμού του χρέους ως «μη βιώσιμο» μετά το τέλος των συζητήσεων για την ελάφρυνσή του. Απώτερος σκοπός λοιπόν είναι η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) από το Ταμείο…
Σε κάθε περίπτωση όμως, η τελική ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αναμένεται να βασιστεί στα δύο σενάρια, του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων.                                                        

Ρέγκλινγκ: Χωρίς κούρεμα το Ελληνικό χρέος και....''αν χρειαστεί'' ελάφρυνση.                         

Χωρίς κούρεμα και «αν χρειαστεί», επιμένει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ότι θα γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine, ο Κλάους Ρέγκλινγκ απάντησε σε ερωτήσεις για την Ελλάδα. Κι ενώ ο ίδιος παραδέχεται ότι η πρόοδος είναι εντυπωσιακή στην Ελλάδα, όταν η συζήτηση έρχεται στο χρέος, ο επικεφαλής του ΕΣΜ επιμένει στην «σκληρή» γραμμή.

«Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει ελάφρυνση του χρέους. Οι ιδιώτες δανειστές δέχθηκαν το κούρεμα πάνω από 50% το 2012. Οι δημόσιοι δανειστές δεν δέχονται άλλο κούρεμα, αλλά εξασφάλισαν μια ευνοϊκή χρηματοδότηση (σ.σ. εννοεί από τον ΕΜΣ), χωρίς κόστος στον Γερμανό φορολογούμενο. Τώρα εξετάζουμε αν χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση στο τέλος του προγράμματος, για παράδειγμα, με επέκταση των ωριμάνσεων. Αλλά κανένα από τα μέτρα αυτά δεν θα έχει ως αποτέλεσμα ένα κούρεμα του χρέους», λέει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά η πρόοδος είναι δυνατή.
Οι μισθοί και οι συντάξεις έπεσαν κατά 20-40%. Αυτό μειώνει τις τιμές, κάνει τη χώρα ανταγωνιστική ξανά. Επίσης πέφτει και ο λογαριασμός του ελλείμματος: ο τουρισμός εκτοξεύεται, όπως επίσης ανεβαίνουν οι εξαγωγές. Αυτή είναι ξεκάθαρη βιώσιμη πρόοδος. Αυτή τη χρονιά, η ανάπτυξη αναμένται να φτάσει το 2,5%, συμπληρώνει ο Ρέγκλινγκ.
Υπάρχουν προβλήματα με το νομικό σύστημα. Οι ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν, όπως επίσης και μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Θα είναι κρίμα η πρόοδος που έχει γίνει να μειωθεί στο τέλος του προγράμματος», υπογραμμίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: