Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

ΟΗΕ : ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ....ΑΛΑ ΤΟΥΡΚΑ !!!

Κόλαφος για τη γείτονα είναι η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
«Οι τακτικές παρατάσεις της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία οδήγησαν σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων», αναφέρει ο ΟΗΕ στην έκθεση του για το 2017.
Στις παραβιάσεις περιλαμβάνονται σύμφωνα με την έκθεση, τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, οι αυθαίρετες κρατήσεις, η αυθαίρετη στέρηση του δικαιώματος στην εργασία και της ελευθερίας κυκλοφορίας ή ακόμη οι προσβολές της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης.
Στη νοτιοανατολική Τουρκία «μαζικές και σοβαρές» παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούσαν να διαπράττονται από τις δυνάμεις ασφαλείας σύμφωνα με την έκθεση, κάνοντας αναφορά σε σκοτωμούς, βασανιστήρια, υπερβολική χρήση βίας, καταστροφή σπιτιών και της κουρδικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Τουρκία πρέπει να «άρει τάχιστα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αποκαταστήσει την κανονική λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου», αναφέρεται στην 28σέλιδη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Όμως «και μόνο ο αριθμός» και «η συχνότητα» των έκτακτων διαταγμάτων, καθώς και η «μη ύπαρξη σύνδεσης» ανάμεσα σε αυτά τα διατάγματα και την «εθνική απειλή μοιάζει να έχουν σκοπό (...) τη χρησιμοποίηση έκτακτων εξουσιών προκειμένου να καταπνιγεί κάθε μορφή κριτικής ή διαφωνίας απέναντι στην κυβέρνηση».
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καλεί να υπάρξει πλήρης πρόσβαση (για τους αξιωματούχους της) ώστε να μπορέσει να εκτιμήσει την κατάσταση στην περιοχή.

Η απάντηση της Τουρκίας

Άμεση ήταν η αντίδραση της γειτονικής μας χώρας που χαρακτήρισε «προκατειλημμένη» και «απαράδεκτη» την έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: