Τρίτη 22 Μαΐου 2018

ΣΟΥ ΠΗΡΕ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ;;; ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΩΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ !!!

Σου πήρε η τράπεζα το σπίτι ;;; Υπάρχει πρόβλημα στέγασης λόγω ανεργίας, ενώ οι τιμές των ενοικίων των ακινήτων εκτοξεύονται σε αστρονομικά ποσά ;;; Κανένα πρόβλημα.
Ως «απάντηση» ένα αρχιτεκτονικό γραφείο στο Χονγκ Κονγκ ετοιμάζει ένα νέο πρότζεκτ με «σπίτια-σωλήνες». Η εν λόγω κατοικία είναι κατασκευασμένη από επανατοποθετούμενο σκυρόδεμα και έχει σχεδιαστεί ως ένα προσιτό σπίτι για τους νέους που αγωνίζονται να βρούν χαμηλό κόστος στέγασης στις μεγάλες πόλεις του κόσμου.
Τα μικροσκοπικά σπίτια των σωλήνων δεν ξεπερνούν σε διάμετρο τα 2,5 μέτρα και έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενήσουν ένα ή δύο άτομα. Ο στόχος είναι να αποκτήσουν οι νέοι και οι άστεγοι τη δική τους ιδιοκτησία σε πιο προσιτές τιμές. Δεν είναι μόνο η έλλειψη χώρου που προκαλεί την τρέχουσα κρίση κατοικιών.Ο James Law, αρχιτέκτονας, παρουσίασε μια «ριζοσπαστική λύση», το έργο «Opod Tube House», τα σπίτια - σωλήνες. Οι αγωγοί από σκυρόδεμα έχουν διάμετρο μόλις 2,5 μέτρα και προορίζονται να φιλοξενήσουν ένα ή δύο άτομα, σε πολύ πιο προσιτές τιμές. Οι εσωτερικοί χώροι είναι εξοπλισμένοι με βασικές παροχές, όπως καθιστικό με πάγκο, που μετατρέπεται σε κρεβάτι, μίνι ψυγείο, ντους και αποθηκευτικό χώρο για ρούχα και προσωπικά αντικείμενα. Οι σωλήνες μπορούν εύκολα να στοιβαχτούν και να εγκατασταθούν, σε συστάδες, σε οποιονδήποτε μικρό αχρησιμοποίητο χώρο, όπως σε στενούς δρόμους ή κάτω από γέφυρες.

Ο Law αναφέρει ότι η κατασκευή ενός πολυώροφου κτιρίου OPod βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο Shenzhen της ηπειρωτικής Κίνας και θα είναι έτοιμη προς ενοικίαση μέχρι το Σεπτέμβριο. Παράλληλα, ο Law ψάχνει κι άλλες πιθανές τοποθεσίες για το νέο του έργο στο Χονγκ Κονγκ.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί επικριτές του εγχειρήματος επισημαίνοντας τα προβλήματα που γεννά η διαβίωση σε ένα σπίτι-σωλήνα. «Φανταστείτε τι αντίκτυπο θα έχει σε ένα παιδί να μένει σε ένα σπίτι που μοιάζει με σωλήνα αποχέτευσης;», αναφέρει ο αρχιτέκτονας Paul McKay.
«Μια καλύτερη λύση θα ήταν να χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα κτίρια πιο δημιουργικά. Υπάρχουν πολλά κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται ή υπολειτουργούν. Θα μπορούσαμε να τα ανακαινίσουμε και να τα διαμορφώσουμε ώστε να γίνουν πάλι λειτουργικά». Αναγνωρίζει βέβαια ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε προσεκτικό σχεδιασμό, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει νέες, μόνιμες κατοικίες για οικογένειες χωρίς να χρειάζεται να εκμεταλλευτούν περισσότερη γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: