Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

MUNDIAL 2018 : Η ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ - AUF WIEDERSEHEN CROACIA !!! [ video ]

Η νεανική Γαλλία του Εμπαπέ, του Γκριεζμάν και του Ζιρού μπόρεσε να κάμψει την αντίσταση των μαχητικών και ψυχομένων Κροατών του Μόντριτς, του Ράκιτιτς και του Μαντζουκιτς. Οι Γάλλοι 20 χρόνια μετά το πρώτο τους τρόπαιο στο Μουντιάλ που έγινε στην χώρα τους, επανέλάβαν τον… άθλο να φτάσουν στην κατάκτηση της δεύτερης κούπας και να κάτσουν στο θρόνο του παγκόσμιου πρωταθλητή, με σκόρ 4 - 2 την στιγμή που οι Βαλκάνιοι έμειναν μία….ανάσα από το μεγαλύτερο θαύμα στην ποδοσφαιρική τους ιστορία για την πρώτη κούπα σε διεθνές τουρνουά. Μπορεί η Κροατία όμως να αποτελεί μια από τις εκπλήξεις του φετινού Μουντιάλ και πολλοί να πορώνονται με την μπάλα που παίζει, υπάρχουν όμως κι αρκετοί, μεταξύ αυτών κι εγώ, που θα χαίρονταν με τον αποκλεισμό της, όχι απλά επειδή δεν τη συμπαθούν ποδοσφαιρικά αλλά λόγω της ροπής ορισμένων ποδοσφαιριστών της προς την αποδοχή ή τον εναγκαλισμό φασιστικών κυβερνήσεων και συμβόλων. Προβληματισμό προκαλεί και το βίντεο που ανέβασε ο αμυντικός Ντέγιαν Λόβρεν μετά τη νίκη 3:0 επί της Αργεντινής όπου στα αποδυτήρια παίκτες φαίνεται να τραγουδάνε ένα τραγούδι της κροατικής οργάνωσης Ουστασά που ιδρύθηκε το 1929 και μετατράπηκε σε μια φασιστική οργάνωση που έκανε αποτρόπαια εγκλήματα και κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Και δεν είναι το μόνο περιστατικό. Μετά την πρόκριση το 2014 για το Μουντιάλ ο Γιόσιπ Σίμουντιτς τραγουδούσε μαζί με τους οπαδούς αυτό το φασιστικό τραγούδι με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του από τη FIFA για δέκα αγωνιστικές.
Το 2015 η UEFA επέβαλε στην Εθνική Κροατίας χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ για ρατσιστική συμπεριφορά των παικτών της. Ο Ντιμαγκόι Βίντα, ο έμπειρος αμυντικός, ο οποίος αγωνίζεται στην Τουρκική Μπεσίκτας, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο μαζί με τον παλαίμαχο Κροάτη άσο και νυν μέλος του προπονητικού τιμ Όγκνιεν Βούκοβιτς, να αφιερώνουν την πρόκριση της ομάδας τους επί της οικοδέσποινας σε όλη την Ουκρανία, αλλά και στην πρώην ομάδα τους Ντινάμο Κιέβου. Αμέσως μετά τον Αγώνα με τη Ρωσία, ο ποδοσφαιριστής της Κροατίας ανέβασε βίντεο με τον τίτλο "Δόξα στην Ουκρανία".

Η εθνική Κροατίας βγήκε στο γήπεδο με τα χρώματα των ustaša, τη ναζιστική οργάνωση που διοργάνωσε την γενοκτονία με 800.000 σέρβους, 30.000 Εβραίους, 80.000 τσιγγάνους.!

«Δόξα στην Ουκρανία!» ακούγεται να λέει ο Βίντα και η συγκεκριμένη φράση είναι το μότο που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί εθνικιστές μετά την κρίση που ξέσπασε το 2014 και οδήγησε στην προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τις κινήσεις ανεξαρτησίας της ρωσόφωνης μειονότητας της Ουκρανίας.
«Αυτή η νίκη είναι για την Ντιναμό Κιέβου και την


Ουκρανία...», συμπληρώνει ο Βούκοβιτς ο οποίος μετά από 55 συμμετοχές στην Εθνική Κροατίας αποσύρθηκε από την Εθνική μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και πλέον είναι σκάουτερ στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του.

Είτε κοσμοπολίτες, είτε εθνικιστές, οι λαοί του κόσμου αφήνουν στο Μουντιάλ όποια κουλτούρα κουβαλάνε. Άλλωστε, στον αθλητισμό υπάρχουν αυτοί που ξέρουν να χάνουν και αυτοί που δεν ξέρουν ούτε καν να νικούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: