Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

ΣΥΡΙΑ : ΚΑΙ ΤΩΡΑ....ΤΙ !!!

Η διορία έληξε χθες. Και όπως όλα δείχνουν, ήλθε και παρήλθε με ελλείψεις, «αστερίσκους», καθώς και άγνωστες συνέπειες για την πολύπαθη Συρία...
Υπό κανονικές συνθήκες - ή τέλος πάντως όπως προβλέπει η συμφωνία του Σότσι -, όλα τα «εξτρεμιστικά στοιχεία» θα έπρεπε να είχαν έως χθες απομακρυνθεί από την περιώνυμη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, τη δημιουργία της οποίας συμφώνησαν προ μηνός οι (λυκο)σύμμαχοι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας, Πούτιν και Ερντογάν, ερήμην λοιπών περιφερειακών παικτών και των ίδιων των Σύρων.
Ενόσω όμως η περιοχή είχε ήδη «καθαρίσει» -όπως προβλεπόταν- από τα βαρέα όπλα, δεν συνέβη το ίδιο με τους ενόπλους τουλάχιστον τεσσάρων τζιχαντιστικών οργανώσεων: της τουρκόφιλης και τοπικά υπερισχύουσας -ως «επιγόνου» του συριακού βραχίονα της αλ Κάιντα- Χαγιάτ Ταχίρ αλ Σαμ (HTS, στους κόλπους της οποίας λέγεται ότι επικρατεί διάσταση απόψεων μεταξύ των γηγενών και των ξένων μαχητών της), της Χουράς αλ-Ντιν, της Ανσάρ αλ-Ντιν και του Τουρκικού Ισλαμικού Κόμματος (απαρτίζεται κυρίως από Κινέζους μειονοτικούς Ουιγούρους).
Εξ αυτών, οι τρεις πρώτες οργανώσεις ελέγχουν το 60% της επαρχίας Ιντλίμπ και πάνω από τα 2/3 της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, καθιστώντας έτσι την εφαρμογή της ρωσο-τουρκικής συμφωνίας το λιγότερο προβληματική και πιθανόν δίνοντας το πρόσχημα στη Δαμασκό να προχωρήσει στα αρχικά σχέδιά της: στην εξαπόλυση, δηλαδή, μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ, τελευταίου μεγάλου οχυρού των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Συρία. 

Δύο σενάρια

«Εάν η δράση της HTS χαλάσει τη συμφωνία», αναφέρει πρόσφατη έκθεση του τουρκικού ινστιτούτου αναλύσεων Omran Center, «τότε υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια. Είτε η Τουρκία» -που έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη των συμπεφωνημένων στην Ιντλίμπ, εγκαθιστώντας 12 φυλάκια επόπτευσης- «θα επιτεθεί κατά των τζιχαντιστών, μαζί με το (ελεγχόμενο από την Αγκυρα) Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης της ένοπλης αντιπολίτευσης στη Συρία, είτε η Ρωσία θα αδράξει την ευκαιρία για έφοδο στην Ιντλίμπ, μαζί με το συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του» (βλ. ιρανικές πολιτοφυλακές). «Κίνηση που θα έχει τεράστιες (γεωπολιτικές) συνέπειες», σχολιάζει.
Ο ίδιος ο Σύρος πρόεδρος Ασαντ έχει, άλλωστε, χαρακτηρίσει «προσωρινή» τη ρωσο-τουρκική συμφωνία για την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Ιντλίμπ. Επιφυλακτική στάση τηρεί και η αποδεκατισμένη συριακή αντιπολίτευση, φοβούμενη ότι και αυτή η συμφωνία θα έχει την τύχη ανάλογων, που έχουν προηγηθεί για την αποκλιμάκωση της έντασης σε άλλα μέρη της Συρίας και τελικά έστρωσαν το έδαφος για την ανακατάληψη εδαφών από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Προσώρας, η Δαμασκός τηρεί στάση αναμονής, διεμήνυσε χθες ο Σύρος ΥΠΕΞ, Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ.
Εγκειται τώρα στη Ρωσία, τόνισε, να κρίνει εάν η συμφωνία για την Ιντλίμπ υφίσταται ή όχι. Πάντως, «μετά την Ιντλίμπ», ξεκαθάρισε, «στόχος μας είναι τα ανατολικά του Ευφράτη». Εδάφη που σήμερα ελέγχει ο (υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ) κουρδο-αραβικός στρατιωτικός συνασπισμός SDF και τα οποία έχουν δεδηλωμένα βάλει στο «μάτι» οι Τούρκοι...
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: