Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

ΓΕΡΜΑΝΙΑ : ΟΤΑΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΑΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΑΝ ΦΑΡΣΑ !!! [ Karl Marx ]

Δεν περνάει πια μήνας που να μην έρχεται στο προσκήνιο – σε διάφορα μέρη του κόσμου – η απειλή της φασιστικής και ρατσιστικής ακροδεξιάς. Στη Γερμανία μόλις πρόσφατα το ναζιστικό AfD κέρδισε ένα ποσοστό κοντά στο 11% και μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βαυαρίας.
Το αδερφό κόμμα των χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ το CSU, κατρακύλησε στο 35% (από 47%) και έχασε για πρώτη φορά μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου την αυτοδυναμία.
Η αριστερά (το Die Linke) έμεινε εκτός Βουλής, το SPD έπεσε στο τραγικό 10% (από 20%) και μονάχα οι «Πράσινοι» ενισχύθηκαν φτάνοντας στο 18% (από 8%).
Όμως, για ποια ακροδεξιά και για ποια δεξιά μιλάμε;
Η λεγόμενη νέα δεξιά του Ζεεχόφερ, του Σαλβίνι, της Λεπέν, του Κουρτς , του Όρμπαν και πολλών ακόμα, είναι μια δεξιά ακραία νεοφιλελεύθερη, λαϊκιστική και ξενοφοβική, που αδιαμφισβήτητα μετατοπίζει δεξιότερα μεγάλο κομμάτι  των ευρωπαϊκών συντηρητικών δυνάμεων που προσπαθούν να παραμείνουν πολιτικά κυρίαρχες στη χώρα τους. Οι νέες αυτές δυνάμεις δεν πρέπει να ειδωθούν μόνο από τη σκοπιά της δικής τους ανόδου αλλά και από αυτή της αναδιάταξης και της πίεσης που προκαλούν παράλληλα στις συγγενικές τους πολιτικές δυνάμεις. Και στην Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία παίρνει τα χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία της νέας αυτής ακροδεξιάς, τόσο σε επίπεδο πολιτικού λόγου και ύφους όσο και σε επίπεδο προσώπων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί σε προσωπικό επίπεδο να μην είναι ακροδεξιός, αλλά όπως και ο ίδιος δήλωσε στη Βουλή, ότι ο Όρμπαν πήρε 49%. Η ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας λοιπόν υπάρχει και παίζει το δικό της παιχνίδι όχι μόνο γιατί πιέζει εσωκομματικά αλλά και γιατί παράλληλα εξυπηρετεί στρατηγικά την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ήθελε επ' ουδενί να δει ένα καινούργιο ΛΑΟΣ, ως αποτέλεσμα των διεργασιών που γίνονται στον χώρο της ακροδεξίας, με αφορμή και το Μακεδονικό αλλά και την πιθανή καταδίκη και απαγόρευση της Χρυσής Αυγής.
Η δεξιά - ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη πολιτική δυστυχώς φαίνεται πως κυριαρχεί παγκοσμίως, με ότι αυτό συνεπάγεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια: