Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ : ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ....MADE IN USA !!!

Με την αρωγή των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρείται για ακόμα μία φορά η ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο. Ο πρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχτηκε πρόεδρος της χώρας, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και κυβερνήσεις άλλων χωρών να τον αναγνωρίζουν ως νόμιμο πρόεδρο σχεδόν ταυτόχρονα. Διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ ο Ν. Μαδούρο. «Αναγνώριση» και από τον Ντόναλντ Τουσκ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πόμπεο κάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας. Από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου και μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του, ο Νικολάς Μαδούρο με μία εκρηκτική και πολύωρη ομιλία επιτέθηκε με σφοδρότητα στις ΗΠΑ και την αντιπολίτευση της χώρα του, κάνοντας λόγο για προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατίας της χώρας.

Ο 57χρονος εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε ότι το Καράκας διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες δίνοντας τελεσίγραφο 72 ωρών στους Αμερικανούς διπλωματούχους για να εγκαταλείψουν τη χώρα.
«Κατάπιαν το φως. Εδώ υπάρχει αξιοπρέπεια, αρκετά με τις παρεμβάσεις. Έξω από τη Βενεζουέλα» είπε χαρακτηριστικά. 
«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη δική μας Δημοκρατία και τη δική μας πατρίδα. Υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητά μας. Είναι θέμα δικαιοσύνης και δημοκρατικής τάξης» δήλωσε ο Νικολάς Μαδούρο.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, δήλωσε ότι η Βενεζουέλα έχει δικαίωμα στην ηρεμία και την πρόοδο, έχει δικαίωμα στην αυτοδιακυβέρνηση, έχει δικαίωμα στην ισότητα.
«Οι Αμερικανοί δεν έχουν φίλους, έχουν συμφέροντα και βλέψεις για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον χρυσό μας. Ο πλούτος μας δεν είναι δικός τους, είναι δικός μας, είναι του λαού της Βενεζουέλας» είπε ο Νικολάς Μαδούρο για να προσθέσει «Είμαστε οι γιοι και
οι κόρες του Ούγκο Τσάβες. Είμαστε ο λαός του Ούγκο Τσάβες. Θα συνεχίσουμε να προωθούμε την μπολιβαριανή σοσιαλιστική επανάσταση».

Χαρακτήρισε τον Χουάν Γουαϊδό σφετεριστή τον οποίο προσπαθούν να επιβάλουν οι «ιμπεριαλιστές» και κάλεσε τον λαό της χώρας να υπερασπιστεί τα ιδανικά της μπολιβαριανής δημοκρατίας, όπως την ίδρυσε ο Ούγκο Τσάβες.
«Εδώ κανείς δεν παραδίδεται. Μπαίνουμε στη μάχη για την ειρήνη, τη νίκη και το μέλλον. Θα παλέψουμε μέχρι να κερδίσουμε και παραπέρα. Ότι και να κάνετε η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική νομιμότητα θα επικρατήσουν. Πρέπει να ετοιμαστούμε για τη μάχη» ξεκαθάρισε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος άσκησε σφοδρή κριτική και τις κυβερνήσεις των χωρών που ακολούθησαν ήδη το παράδειγμα των ΗΠΑ και αναγνώρισαν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Κάλεσε, ακόμη, τους δικαστές και τον στρατό της χώρας να προστατεύσουν την κυβέρνηση και να επιδείξουν ενότητα και πειθαρχία.

Ποιος είναι ο 35χρονος που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας                                     Το μεσημέρι της Τετάρτης ένας 35χρονος πολιτικός, σχετικά άγνωστος μέχρι πριν από έναν μήνα στη διεθνή σκηνή, στάθηκε ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων και αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας. Την κίνηση αυτή του Χουάν Γουαϊδό αναγνώρισαν σχεδόν ταυτόχρονα οι ΗΠΑ και αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τον Γουαϊδό έσπευσαν να στηρίξουν αμέσως οι ΗΠΑ, μεγάλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Οι επόμενες ημέρες, πάντως, αναμένονται εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον μίας χώρας εξαιρετικά πλούσιας σε φυσικούς πόρους, αλλά με τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι καταστάσεις που βιώνει η Βενεζουέλα αυτή τη στιγμή, θυμίζουν επικίνδυνα παλαιότερες εξαιρετικά σκοτεινές εποχές από την ιστορία της πολύπαθης Λατινικής Αμερικής.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: