Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΠΕΡΝΑ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ. ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ !!! [ video ]

Για διγλωσσία κατηγορεί την κυβέρνηση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα της μεταβίβασης των ακινήτων του ΥΠΠΟ στην ΕΤ.Α.Δ.-Α.Ε. Κι αυτό γιατί ενώ η υπουργός πολιτισμού Μ. Ζορμπά έχει δηλώσει δημόσια πως θα εξαιρεθούν με υπουργική απόφαση τα 10.119 ακίνητα στα οποία περιλαμβάνονται συμπεριλαμβάνονται εμβληματικά μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, σήμερα ανακοινώθηκε πως το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) προσφεύγει στο ΣτΕ για να υπερασπιστεί την Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου, δηλαδή την μεταβίβαση των μνημείων.
Δεδομένου ότι τα μέλη του ΔΣ του Υπερταμείου διορίζονται από τους θεσμούς και το Υπ. Οικονομικών, το ερώτημα που θέτει ο Σύλλογος είναι ποιες είναι τελικά οι προθέσεις της κυβέρνησης; Να εξαιρεθούν τα ακίνητα όπως έχει δηλώσει η υπουργός και κύκλοι του Υπ. Οικoνομικών, ή να διεκδικήσει τη νομιμότητα της απόφασης από το ΣΤΕ και να παραμείνουν τα ακίνητα στην ΕΤΑΔ - ΑΕ;
Τόσο η υπουργός Μ. Ζορμπά όσο και ο υφυπουργός Κ. Στρατής στην ευθύνη του οποίου είναι το θέμα δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο σχετικά. 
Το ερώτημα που θέσαμε είναι αν έχει αλλάξει κάτι από την τελευταία ανακοίνωσή στις 9-1-2019
κατά την οποία διαβεβαίωνε το υπουργείο πως «Η δημόσια γνωστοποίηση των ΚΑΕΚ που εξαιρούνται και δεν πρόκειται να μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ θα γίνει με θεσμικό τρόπο, μέσω της έκδοσης σχετικής Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών.»
Τα ίδια είχε δηλώσει εξάλλου η ίδια η υπουργός και στην εκπομπή Άλλη Δίασταση στην ΕΡΤ1.
Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν η απόφαση του Υπερταμείου να προσφύγει στο ΣτΕ έχει σχέση με πίεση των θεσμών. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο σημαίνει πως οι διαβεβαιώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης δόθηκαν χωρίς να έχουν δώσει οι θεσμοί την έγκριση τους.  
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: