Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

ΚΙ ΑΝ Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ''ΕΥΡΩΠΑ'Ι'ΚΗ ΕΝΩΣΗ'' ΜΠΑΜΠΑ !!! [ video ]

Η Βενεζουέλα απέρριψε κατηγορηματικά σήμερα στον ΟΗΕ το τελεσίγραφο που απηύθυναν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, στο οποίο της δίνουν προθεσμία οκτώ ημερών για να προκηρύξει εκλογές προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, θα αναγνωρίσουν την εξουσία του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό.

"Κανείς δεν θα μας δώσει προθεσμίες ούτε θα μας πει εάν πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές ή όχι", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα. "Ποιοι είστε εσείς για να δίνετε τελεσίγραφο σε μια κυρίαρχη κυβέρνηση;". "Αυτό είναι ανάμιξη",πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Η Βενεζουέλα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μας επιβάλει καμία απόφαση ή εντολή", δήλωσε ο Aρεάσα τονίζοντας ότι καμιά δύναμη "δεν μπορεί να υπαγορεύσει στη χώρα μας το μέλλον της". "Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πορεία της δημοκρατίας μας", πρόσθεσε. Όταν υποκρίνεσαι ότι σε ενδιαφέρει η βία εναντίον πολιτών, ενώ στη χώρα σου τους πυροβολείς στο ψαχνό, είναι από τα μαθήματα δημοκρατίας που παρέδωσε για 11η συνεχόμενη εβδομάδα η γαλλική αστυνομία. Ως αποτέλεσμα της υιοθέτησης της τακτικής – με τις εντολές του Μακρόν, ''πυροβολώ στο ψαχνό'' – ο Jerome Rodriguez δέχθηκε σφαίρα στο μάτι, σήμερα στο Παρίσι.


Αρκετές από τις κατηγορίες που απευθύνει η Ε.Ε. εναντίον της Βενεζουέλας θα μπορούσαν να ασκηθούν και εναντίον αρκετών ευρωπαϊκών χωρών. Η ισπανική αστυνομία εξάντλησε τη βαναυσότητά της στα σώματα ειρηνικών διαδηλωτών, τις ημέρες του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, η Ε.Ε. έσπευσε να προσφέρει πλήρη κάλυψη στη Μαδρίτη δηλώνοντας ότι η χρήση βίας δεν ήταν ασύμμετρη, όπως κατήγγειλαν οι μεγαλύτερες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρόμοια σιωπή τηρεί η Ευρωπαϊκή Ενωση στις επιθέσεις της γαλλικής αστυνομίας στα «κίτρινα γιλέκα», που μέχρι στιγμής έχουν οδηγήσει σε 2.000 τραυματισμούς διαδηλωτών, από τους οποίους 17 έχασαν το μάτι τους από πλαστικές σφαίρες και τουλάχιστον τέσσερις ακρωτηριάστηκαν.

«Μπορείτε να φανταστείτε», αναρωτιόταν πρόσφατα ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Στιβ Ελνερ, «πώς θα αντιδρούσε η αστυνομία στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη εάν διαδηλωτές άρχιζαν να πυροβολούν εναντίον της ή τοποθετούσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε οχηματοπομπές, όπως συνέβη στη Βενεζουέλα;»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βέβαια τίμησε αυτές τις πράξεις παραδίδοντας το Βραβείο Ζαχάροφ στους συγκεκριμένους διαδηλωτές.


Μπορεί βέβαια να υποθέσει κανείς ότι εάν η Βενεζουέλα ήταν μέλος της Ε.Ε. θα αντιμετώπιζε και πολύ λιγότερη κριτική, όταν ο Μαδούρο αντικατέστησε την Εθνοσυνέλευση με τη Συνταγματική Συνέλευση. Η κίνηση, αν και αμφισβητήσιμη, ήταν εξίσου συνταγματική και νόμιμη με την τοποθέτηση μη εκλεγμένων τραπεζιτών σε πρωθυπουργικές θέσεις (Ελλάδα, Ιταλία) αλλά και την ακύρωση δημοψηφισμάτων στις περιπτώσεις που οι ευρωπαϊκοί λαοί ψήφιζαν… λάθος, Ελλάδα - Δανία - Γαλλία - Ιρλανδία - Ολλανδία.

Ισως, αυτό που θα καθιστούσε τη Βενεζουέλα παράταιρη για τα δεδομένα του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού να είναι το ότι έχει πραγματοποιήσει 25 εκλογικές αναμετρήσεις σε διάστημα 20 χρόνων, γεγονός που δεν είναι ιδιαίτερα συμβατό με το πνεύμα της σύγχρονης αστικής δημοκρατίας της Δύσης. Από την άλλη, η διάρκεια που παραμένουν στην εξουσία οι Βενεζουελάνοι ηγέτες είναι παρόμοια με αρκετών Ευρωπαίων. Ο Τσάβες κυβέρνησε 14 χρόνια, όσα δηλαδή και η Ανγκελα Μέρκελ, ο Κόνραντ Αντενάουερ και ο Φρανσουά Μιτεράν και σίγουρα πολύ λιγότερα από τα 18 χρόνια του Γιούνκερ στην πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου ή το ρεκόρ των 26 χρόνων που κατείχε ο πρόεδρος της Φινλανδίας Ούρο Κέκονεν.
Θα μπορούσε, λοιπόν, η Βενεζουέλα να είναι μέλος της Ε.Ε.; Αν εξαιρέσουμε τους γεωγραφικούς περιορισμούς και σταθούμε μόνο στα δημοκρατικά διαπιστευτήρια και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η απάντηση είναι μάλλον θετική. Γιατί να μας τρομάζει όμως και η απόσταση ή το γεγονός ότι βρίσκεται σε διαφορετική ήπειρο; Αφού το 2003 το Ισραήλ σκεφτόταν να υποβάλει αίτηση ένταξης στην Ε.Ε. και μόλις πέρυσι το ΝΑΤΟ δέχτηκε ως εταίρο την… Κολομβία, γιατί να μην το συζητήσουμε; Εστω μία θέση στη Γιουροβίζιον.    INFOWAR

Δεν υπάρχουν σχόλια: