Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Η ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 50% ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ !!!

Αύξηση στην τιμή του τσίπουρου ή της τσικουδιάς στα σούπερ μάρκετ και τις κάβες πρόκειται να φέρει η εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα για την επιβολή μικρότερης κατά 50% φορολογίας στα αποστάγματα, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.
Εκτιμάται ότι η φιάλη των 700 ml τσίπουρου ή τσικουδιάς θα είναι ακριβότερη κατά 4 - 5 ευρώ, όταν τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε προσφύγει η Κομισιόν, μετά από καταγγελίες εισαγωγέων οι οποίοι έκριναν ότι πλήττονται από τη διαφοροποίηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ανάμεσα στα αλκοολούχα ποτά. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Πέμπτη την Ελλάδα για τη μειωμένη φορολογία στο τσίπουρο και την τσικουδιά, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.
Κατά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από την οδηγία 92/83, υιοθετώντας διαφορετικό φορολογικό καθεστώς για το τσίπουρο και την τσικουδιά.
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ο φόρος στο εμφιαλωμένα αποστάγματα - με την εξαίρεση του ούζου - πρέπει να είναι ο ίδιος και με ποτά, ενώ ο μειωμένος φόρος θα έπρεπε να αφορά μόνο μικρούς παραγωγούς που διακινούν χύμα το προϊόν τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: