Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΑ ΕΛΓΙΝΕΙΑ Η ΑΙΘΙΟΠΙΑ ΚΑΙ Ο....''ΛΟΡΔΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ'' !!!

Ότι θα εξετάσει οποιοδήποτε αίτημα λάβει για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021 απαντάει στον Κυριάκο Μητσοτάκη το βρετανικό μουσείο, αναφορικά με την πρόταση που σκοπεύει να καταθέσει ο έλληνας πρωθυπουργός στον βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον.  Αυτή είναι η απάντηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος φαίνεται πως κατέστρωσε ένα σχέδιο για να επιστρέψουν τουλάχιστον προσωρινά, κάπως σαν τους μπαμπάδες που βλέπουν τα παιδιά τους τα Σαββατοκύριακα. Να μας δανείσουν τα δικά μας κλεμμένα Ελγίνεια και σε αντάλλαγμα να τους δώσουμε σπάνια αντικείμενα που δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα, προκειμένου να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Είπε λοιπόν ο Κυριάκος....

«Η επιθυμία και η φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, έτσι ώστε η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και με αυτό τον τρόπο να μεταδώσουμε το μήνυμα της σπουδαίας και καθοριστικής συμβολής της Ελλάδας, στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την σπουδαιότητα του 2021, θα προτείνω στον Μπόρις: Ως μια πρώτη κίνηση, να σταλούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, ως δάνειο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά μας θα στείλουμε πολύ σημαντικά αντικείμενα, τα οποία δεν έχουν βγεί ποτέ από τη χώρα μας, για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο.» Την απάντηση έδωσε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, Χάνα Μπόλτον:«Οι Επίτροποι (Trustees) του Μουσείου θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού για οποιοδήποτε τμήμα της συλλογής. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απευθείας επικοινωνία από τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την πρόταση που υποβλήθηκε το Σαββατοκύριακο. Οποιοδήποτε δάνειο από τη συλλογή μας είναι θέμα των Επιτρόπων του Μουσείου, ενός αυτοδιοικούμενου οργάνου, και όχι της βρετανικής κυβέρνησης. Προϋπόθεση για οποιονδήποτε δανεισμό είναι η αποδοχή ότι η ιδιοκτησία των αντικειμένων ανήκει στους Επιτρόπους και στο Μουσείο.»Απάντηση όμως έδωσε και ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού λέγοντας ότι:«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Οι επισκέπτες μπορούν να τα βλέπουν δωρεάν. Εκτίθενται εδώ και περισσότερο από 200 χρόνια και εκατομμύρια άνθρωποι από όλον τον κόσμο τα έχουν επισκεφθεί. Οι αποφάσεις που σχετίζονται με αυτά λαμβάνονται από τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.» Σε αντίθεση με την Ελλάδα όμως το 2018, έπειτα από μία ακόμα νύξη για την προοπτική δανεισμού, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας είχε αρνηθεί μέσω της υπουργού Χιρούτ Βολντεμαριάμ. «Αυτό που έχουμε ζητήσει είναι η αποκατάσταση της κληρονομιάς μας, που λεηλατήθηκε από τη Μακντάλα πριν 150 χρόνια. Παρουσιάσαμε το αίτημά μας το 2007 και ακόμα περιμένουμε. Είναι ξεκάθαρα γνωστό από που προήλθαν αυτοί οι θησαυροί και σε ποιον ανήκουν. Η απαίτησή μας δεν ήταν ποτέ να τα δανειστούμε. Η απαίτηση της Αιθιοπίας ήταν πάντα η επιστροφή αυτών των παρανόμως κτηθέντων θησαυρών. Όχι να τα δανειστούμε». ήταν τα λόγια της.  Δεν ήξερες....δεν ρώταγες....???

Δεν υπάρχουν σχόλια: