Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

ΙΣΡΑΗΛ : Η ΚΑΤΟΧΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ. ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ !!!

'Εντονες επικρίσεις στον γερμανικό τύπο για την απόφαση των ΗΠΑ να ανατρέψουν πολιτική δεκαετιών στη Μέση Ανατολή, αναγνωρίζοντας ως νόμιμους τους εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
"Ο Ράμπο κάνει πολιτική" επιγράφεται ανάλυση στη Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει ότι "το διεθνές δίκαιο δεν μετράει για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ" και εξηγεί: "Ο Τραμπ μάλλον ήθελε να προσφέρει άλλη μία εξυπηρέτηση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου. Ήδη τον περασμένο Απρίλιο ο Τραμπ τον είχε συνδράμει στον προεκλογικό αγώνα, κηρύσσοντας νόμιμη την προσάρτηση των υψιπέδων του Γκολάν λίγο πριν την προσφυγή στις κάλπες (στο Ισραήλ). Ήταν μία ακόμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ο Νετανιάχου αγωνίζεται για την πολιτική του επιβίωση. Γαντζώνεται από το αξίωμα του πρωθυπουργού, ώστε να έχει καλύτερη αφετηρία όταν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για διαφθορά σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις".
Έντονη κριτική από την εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας: "Οι ΗΠΑ όχι μόνο αντιτάσσονται στην άποψη των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και πολλών συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή. Αυτό είναι κάτι συνηθισμένο πλέον για τον Τραμπ. Το χειρότερο είναι ότι για την αμερικανική κυβέρνηση το δίκαιο του ισχυρού έχει απεριόριστη προτεραιότητα απέναντι στο διεθνές δίκαιο. Αντιθέτως με ό,τι ισχυρίζεται ο (Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών) Πομπέο, αυτό δεν προωθεί τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους".
"Η κατοχή παραμένει παράνομη"
Την προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη είχε υποσχεθεί πριν από τις εκλογές ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
"Η κατοχή παραμένει παράνομη", επιγράφεται ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). 'Οπως επισημαίνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης "το 2016 το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου τα ψηφίσματα είναι δεσμευτικά για όλες τις χώρες, είχε ζητήσει τον τερματισμό του ισραηλινού εποικισμού στη Δυτική 'Οχθη του Ιορδάνη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, επισημαίνοντας ότι για ο εποικισμός δεν έχει νομική βάση και θέτει σε κίνδυνο τη ''λύση των δύο κρατών''. Στο ψήφισμα 2334 το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει ρητώς ότι οι ισραηλινοί οικισμοί στα κατεχόμενα από το 1967 εδάφη αποτελούν εξώφθαλμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου".
Απαισιόδοξη προσέγγιση και από την εφημερίδα Mannheimer Morgen: "Η αλλαγή πορείας επιβεβαιώνει την πρόθεση του Νετανιάχου να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη. 'Αγνωστο αν θα τα καταφέρει, καθώς είναι δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης στο Ισραήλ. Την Τετάρτη λήγει η σχετική προθεσμία για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντς. Οι δύο πολιτικοί είναι αμείλικτοι αντίπαλοι, αλλά και ο Γκαντς έχει επαινέσει την απόφαση των ΗΠΑ. Υπό τον Ντόναλντ Τραμπ οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται πλέον για τη γνώμη των συμμάχων τους. Το ίδιο είχε γίνει με τη μονομερή καταγγελία της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν".
DW

Δεν υπάρχουν σχόλια: