Η συμφωνία επετεύχθη με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), με έδρα την Τρίπολη. Και αυτό διότι τα ανατολικά τμήματα της χώρας ελέγχονται από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ.
Ενθουσιασμός στην Άγκυρα
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης, διαμηνύοντας ότι στόχος είναι η προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο.Παράλληλα, ευχήθηκε στο μέλλον η Τουρκία να δύναται να υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες και με άλλες χώρες.
Η συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης υπεγράφη την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Φαγιέζ Αλ Σαράι, επικεφαλής της Λιβύης, στην Κωνσταντινούπολη.
«Η συμφωνία καθιερώνει την κατάρτιση και την εκπαίδευση, διαρθρώνει το νομικό πλαίσιο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των στρατευμάτων μας», δήλωσε ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν σε tweet του.
Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε μια πολιτική λύση για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, σταθερής και ευημερούσας Λιβύη».Το γραφείο του Αλτούν, παράλληλα, γνωστοποίησε ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας σχετικά με την «οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών», το οποίο αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων βάσει του διεθνούς δικαίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, έσπευσε να καταγγείλει την απόπειρα ύπαρξης συζήτησης, με στόχο τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.
«Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης» έσπευσε να σχολιάσει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου