Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Η ΤΟΥΡΚΙΑ....''ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ'' !!!

Ο Ερντογάν απαγορεύει τις παραστάσεις κλασικών έργων ξένων συγγραφέων στις Κρατικές Σκηνές της Τουρκίας προκειμένου «να ενισχυθεί το εθνικό - πατριωτικό αίσθημα του λαού».
Σύμφωνα με το www.turkishminute.com, το οποίο επικαλείται δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, προγραμματισμένες παραγωγές, όπως οι «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Άμλετ», «Μάκβεθ» και άλλες, ματαιώνονται. Στα πλαίσια της «εκκαθάρισης» που έχει θέσει ως στόχο μετά το «πραξικόπημα» και στην προσπάθειά του να περιορίσει την δύναμη που κατέχει η Τέχνη στο να αφυπνίζει τους πολίτες, προέβη σε μια αδιανόητη πράξη λογοκρισίας.
Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής των Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας, Νεγιάτ Μπιρετσίκ, ανακοίνωσε: «Ανοίγουμε τα θέατρα μόνο με τοπικά έργα, γραμμένα από Τούρκους συγγραφείς και μόνον από συγγραφείς που εκλαμβάνονται ως πατριώτες», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τον καλλιτεχνικό κόσμο.
Ο Ιταλός συγγραφέας Ντάριο Φο, που έχει και στο παρελθόν λογοκριθεί από την κυβέρνηση της δικής του χώρας και το Βατικανό, δήλωσε: «Είναι υπέροχο να είσαι στη συντροφιά αυτών των μεγάλων συγγραφέων και να σκέφτεσαι ότι εμείς οι τέσσερις είμαστε η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία!». Πιστεύει μάλιστα ότι η απόφαση αυτή είναι για εκείνον ένα δεύτερο Νόμπελ, ενώ επεσήμανε πως «η καταστολή στον θεατρικό τομέα είναι ένα τρομερό σημάδι, η τάση να μπλοκάρεις όποιον δεν βρίσκεται εντός γραμμής είναι φασισμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια: