Σαν σήμερα, στις 27 Ιανουαρίου 1945. Ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το Άουσβιτς. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε
στις 2 Νοεμβρίου 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα
μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά
τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Ολοκαύτωμα, η γενοκτονία των Εβραίων της Ευρώπης από το Γ΄ Ράιχ, ήταν το γεγονός ορόσημο που άλλαξε οριστικά τη σύγχρονη ιστορία
της Ευρώπης και έθεσε ίσως πρώιμα κάποια από τα ερωτήματα της εποχής
μας. Της εποχής που πολλές φορές τείνουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν και
τα γεγονότα που μας σημάδεψαν.Ένα γεγονός, το οποίο μπορούμε να πούμε
ότι είχε και έχει παγκόσμια εμβέλεια. Η
γενοκτονία των Εβραίων της Ευρώπης αποτελεί τόσο για την ελληνική
κοινωνία όσο και για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών κοινωνιών ένα
ανεπεξέργαστο συλλογικό τραύμα που στοιχειώνει την ιστορική συνείδησή
τους.
Ο όρος «Ολοκαύτωμα» χρησιμοποιείται συνήθως για την περιγραφή της πολιτικής, που εφάρμοζε η Ναζιστική Γερμανία αναφορικά με τη γενοκτονία του εβραϊκού λαού (1933-1945), μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Για την εξόντωση των Εβραίων και διάφορων άλλων εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών και πολιτικών ομάδων δημιουργήθηκαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, των οποίων ο αριθμός έφτασε τις 14.033.
Το στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου, το οποίο και οι περισσότεροι συνδέουν με το όνομα «Άουσβιτς», ήταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κρατήθηκαν φυλακισμένοι εκεί και εκατομμύρια από αυτούς δολοφονήθηκαν. Περισσότεροι από 200 στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη για να ελευθερώσουν το περιβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου οι Ναζί δολοφόνησαν πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίους μαζί με χιλιάδες Σοβιετικούς, Πολωνούς και Τσιγγάνους αιχμαλώτους πολέμου, από το 1940 έως 1945. Αξίζει να σημειωθεί πως κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν συμμετείχε στην απελευθέρωση του στρατόπεδου θανάτου του Άουσβιτς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου