Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

ΕΒΡΟΣ : ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ. ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ !!! [ video ]

Εξαιρετικά κρίσιμα αναμένεται να είναι τα επόμενα 24ωρα, καθώς ο κίνδυνος να ξεσπάσει νέα προσφυγική κρίση στα ελληνικά σύνορα είναι ορατός μετά την αλλαγή τακτικής του προέδρου Ερντογάν και την εκβιαστική στάση που κρατά απέναντι στην ΕΕ. Κινητοποίηση της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση των αυστηρότερων ελέγχων στα χερσαία σύνορα στον Εβρο.
Αυξάνεται η παρουσία της αστυνομίας στην μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής ενώ από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να συρρέουν ομάδες μεταναστών και προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα.
Μερικές δεκάδες ατόμων έχουν καταφέρει να περάσουν τα σύνορα - όχι από το τελωνείο - από παράπλευρους δρόμους χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός.
Μεμονωμένα άτομα πάντως εθεάθησαν το πρωί να κινούνται πεζή σε χωράφια της ελληνικής πλευράς.
Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, απ όπου χθες επιχειρήθηκε «εισβολή» ενώ κατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού.

Εγκλωβισμένοι 

Την Παρασκευή το συγκεντρωμένο πλήθος επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό στις Καστανιές, μπροστά από το τελωνείο, αλλά αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας χρήση χημικών δεν το επέτρεψε. Νέα απόπειρα καταγράφηκε τις βραδινές ώρες της ίδιας μέρας με ανάλογα αποτελέσματα.
Η μαζική εμφάνιση προσφύγων στο φυλάκιο στις Καστανιές είναι τελείως ασυνήθιστη, αν όχι πρωτοφανής, καθώς δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στα επίσημα συνοριακά φυλάκια ούτε μπορούν να ζητήσουν άσυλο.
Με το πρώτο φως της ημέρας, το Σάββατο, πρόσφυγες-μετανάστες έγιναν αντιληπτοί να κινούνται προς τα σύνορα ανενόχλητοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της γείτονος. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες για πούλμαν που τους μετέφεραν. Αποτέλεσμα να καταλήξουν εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου. Πηγές της αστυνομίας μιλούν για συγκέντρωση περίπου 5000 προσφύγων και μεταναστών. 
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κακές καθώς επικρατεί κρύο και βρέχει.
Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αυξήσει την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση απειλώντας με «καραβάνια» προσφύγων και μεταναστών έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί το εξαιρετικά λεπτό αυτό ζήτημα, μετά το φιάσκο των προηγούμενων ημερών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
EFSYN

Δεν υπάρχουν σχόλια: