Σάββατο 30 Μαΐου 2020

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ !!! [ video ]

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Μινεάπολη, με το δήμαρχο της πόλης να καλεί την εθνοφρουρά προκειμένου να συγκρατήσει τους χιλιάδες εξαγριωμένους διαδηλωτές και τη βία που έχει ξεσπάσει στην πόλη, αποτέλεσμα της απάνθρωπης και αναίτιας δολοφονίας του 46χρονου αφροαμερικανού Τζορζτ Φλόιντ, από αστυνομικό μπροστά στα μάτια των άπραγων συναδέλφων του κατά την επιχείρηση σύλληψής του κι ενώ ήταν άοπλος.
Το βίντεο που τράβηξαν περαστικοί και δείχνει τον Φλόιντ, με το πρόσωπο στο πεζοδρόμιο και χειροπέδες περασμένες πισθάγκωνα, να επαναλαμβάνει «δεν μπορώ να αναπνεύσω, σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω» καθώς ο λευκός αστυνομικός πιέζει το αριστερό του γόνατο στον σβέρκο του προκάλεσε την οργή μαύρων και λευκών συμπολιτών του, που τέσσερα εικοσιτετράωρα μετά βρίσκονται υπό εξέγερση, αλλά και ένα τεράστιο κύμα θυμού κι αλληλεγγύης ανά την υφήλιο.
Κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ η αστυνομία σκοτώνει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους ανά έτος.
Σύμφωνα με το Mapping Police Violence, τη διαδραστική βάση δεδομένων, οι μαύροι είναι τρεις φορές πιο πιθανό να δολοφονηθούν από τους λευκούς, και πιο πιθανό να είναι άοπλοι. Το 99% των δολοφονιών από αστυνομικούς μεταξύ 2013-2019 δεν οδήγησε σε δίωξη των αστυνομικών.
Μάλιστα, με αφορμή και τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ η  Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απεύθυνε έκκληση στις αμερικανικές αρχές να λάβουν «σοβαρά μέτρα» για να μπει ένα τέλος σε αυτές τις «δολοφονίες» αφροαμερικανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: