Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Νο4 ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑ'Ι'ΕΝ : ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΔΟΣΕΩΝ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ !!!

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα κριτήρια εκταμίευσης των δόσεων από την Κομισιόν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της επίτευξης συμφωνίας για το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης στην πρόσφατη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για τις προϋποθέσεις εκταμίευσης των δόσεων από την Κομισιόν προς τα μέλη της Ένωσης. Σημειώνεται ότι από την πενθήμερη Σύνοδο Κορυφής επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας ύψους 750 δισ. ευρώ.
Από το παραπάνω ποσό, μάλιστα, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει σχεδόν 32 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 19 δισεκατομμύρια αφορούν επιχορηγήσεις και τα 12,5 δισεκατομμύρια αφορούν δάνεια, η αποπληρωμή των οποίων θα ξεκινήσει τα αμέσως επόμενα χρόνια και θα ολοκληρωθεί το 2058.
Τα εθνικά προγράμματα ανασυγκρότησης, θα αξιολογούνται από την Κομισιόν και στη συνέχεια θα επικυρώνονται με ενισχυμένη πλειοψηφία των 27.
Εισάγεται, επιπλέον, μηχανισμός έκτακτης τροχοπέδησης, ο οποίος επιτρέπει σ’ ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη, που θεωρούν ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί στα προγράμματα μεταρρυθμίσεων δεν εκπληρώνονται, να ζητήσουν την εξέταση του φακέλου στο πλαίσιο ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.
Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία που έχει το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της κάθε οικονομίας της ΕΕ και τόνισε τα κριτήρια που απαιτούνται ώστε να λαμβάνει κάθε χώρα το «πακέτο» που της αντιστοιχεί.
«Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης είναι σημαντικό... σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητάμε να μπει επάνω η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η μάχη για την κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση που σημαίνει εκσυγχρονισμός και η ανθεκτικότητα, τα μαθήματα που αντλήσαμε από την κρίση», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Σε κάθε περίπτωση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η Κομισιόν θα παρακολουθεί τα εθνικά προγράμματα και έπειτα από την εκπλήρωση των στόχων θα γίνεται η εκταμίευση δόσεων.
«Φυσικά η Κομισιόν παρακολουθεί, θα συζητάμε την πρόοδο με τα κράτη-μέλη και στη συνέχεια κάθε φορά που θα επιτυγχάνεται ένας στόχος θα γίνεται η εκταμίευση της απαραίτητης δόσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ισχυρίστηκε η κα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: