Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ ΟΠΩΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ !!!


Για στοιχεία που καταδεικνύουν εξωτερική επιρροή στην αναταραχή που επικρατεί στη Λευκορωσία, έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών την Πέμπτη. Ωστόσο, η Μαρία Ζαχάροβα. Η διπλωμάτης δήλωσε σε ενημέρωση πως ασκείται «άνευ προηγουμένου πίεση» από μεμονωμένους ξένους παράγοντες. Επέμεινε ότι ο στόχος τους είναι να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση και να χωρίσουν την κοινωνία σ' αυτή τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές επιβολής του νόμου, ένας εκ των διαδηλωτών έχασε τη ζωή του όταν πυροδοτήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός που ετοιμαζόταν να ρίξει εναντίον στελεχών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, στη διάρκεια των επεισοδίων. «Ένας από τους διαδηλωτές αποπειράθηκε να πετάξει εκρηκτικό μηχανισμό στις δυνάμεις επιβολής της τάξης, αλλά ο μηχανισμός αυτός εξερράγη στα χέρια του» και τον σκότωσε. Την ίδια ώρα ωστόσο, η Ζαχάροβα τόνισε ότι η Μόσχα ανησυχεί για τη βία που σημειώνεται στους δρόμους των πόλεων της Λευκορωσίας μετά από τις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. «Παρατηρήσαμε πρωτοφανείς πιέσεις που ασκήθηκαν στις αρχές της Λευκορωσίας από ορισμένους ξένους εταίρους. Υπάρχουν σαφείς προσπάθειες ξένης παρέμβασης στις υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, για τη διάσπαση της κοινωνίας και την αποσταθεροποίηση της κατάστασης» πρόσθεσε. Στη συνέχεια δήλωσε πως η Μόσχα έχει παρακολουθήσει αυτά τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες πολλές φορές, όπως σε Ουκρανία και Γεωργία.
«Η Ρωσία ήταν και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος σύμμαχος και φίλος της Λευκορωσίας και του αδελφικού Λευκορωσικού έθνους. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες να προκληθούν διαμάχες μεταξύ μας θα αποτύχουν» πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κάλεσε το Μινσκ να διεξαγάγει νέες προεδρικές εκλογές, προσθέτοντας ότι αυτή τη φορά, κατά τη γνώμη του, πρέπει να είναι παρόντες διεθνείς παρατηρητές. Η Δύση έκανε το λάθος βήμα, αποφασίζοντας να βγάλει το ουκρανικό σενάριο με το Μαϊντάν και στη Λευκορωσία.

Η Λευκορωσία μεταφέρει δυνάμεις στα σύνορά της αφού το ΝΑΤΟ συσσωρεύει δυνάμεις κοντά στη χώρα

Τη μετακίνηση μιας αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας στα σύνορα της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, χαρακτηρίζοντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που γίνονται στη χώρα, ως μέρος μιας «έγχρωμης επανάστασης» που καθοδηγείται από ξένους πράκτορες.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους το Σάββατο, δήλωσε πως «ανησυχεί» πως το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στην Πολωνία και τη Λιθουανία, θεωρώντας πως πρόκειται για συσσώρευση δυνάμεων στα σύνορα της χώρας του.
Ο Λουκασένκο πρόσθεσε πως η χώρα «δεν μπορεί απλώς να παρατηρεί ήρεμα» και να μην κάνει τίποτα και για αυτό διέταξε τη μεταφορά της ταξιαρχίας από το Βιτέμπσκ στο Γκρόντνο.
Επίσης, κατηγόρησε ξένες χώρες, οι οποίες προσπάθησαν να ενεργήσουν ως «διαμεσολαβητές» για τα προλήματα της Λευκορωσίας, προτρέποντας να «βάλουν σε σειρά τα δικά τους προβλήματα πρώτα» και μετά να ασχοληθούν με το Μινσκ.
sputnik

Δεν υπάρχουν σχόλια: