Όπως καθημερινά βλέπουμε και εκ των πραγμάτων φαίνεται, η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω και να αποδεχτεί αυτό που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή έναν διάλογο περιορισμένο σε όσα εμείς μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι. Ούτε έχει τη διάθεση να πάει σε κάποιο διεθνές δικαστήριο για την επίλυση της ''μίας και μόνης διαφοράς'' με την Ελλάδα. Γιατί να το κάνει; Θεωρεί ότι στο πεδίο μπορεί να κερδίσει πολλά περισσότερα και κανείς δεν φαίνεται ότι μπορεί – ή θέλει – να την αποτρέψει. Πέρα όμως από τα εγχώρια ευτράπελα, το μεγάλο πρόβλημα είναι πως η Τουρκία διαπιστώνει, όσο περνάει ο καιρός, ότι ο χώρος της μελλοντικής όπως λένε οι πολιτικές δυνάμεις, επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, μπορεί ντε φάκτο να περάσει υπό τον δικό της έλεγχο χωρίς να ανοίξει μύτη. Όσο περισσότερο διαρκεί η ανενόχλητη παρουσία της σε χώρο στον οποίο θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και κυριαρχία τόσο θα αδυνατίζει η προοπτική να τα ασκήσει κάποτε η Ελλάδα. Στην Αθήνα συνηθίζουν να λένε ότι η τάδε ή η δείνα κίνηση της Άγκυρας είναι παράνομη, άρα ''δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα''. Παράγει όμως ντε φάκτο κυριαρχία επί της....''γαλάζιας πατρίδας''. Αρχικά διά του ''γκριζαρίσματος'' σε διμερές επίπεδο. Ύστερα διά της εμπέδωσης διεθνώς του χώρου ως διαφιλονικούμενου. Εν συνεχεία με τη σιωπηρή παραίτηση της Ελλάδας από την άσκηση των δικαιωμάτων της. Βρισκόμαστε ήδη λίγο πριν από το τρίτο στάδιο. Η Αθήνα, μέχρι στιγμής, παρά τις επικοινωνιακές φανφάρες, δεν έχει να επιδείξει κάποια άξια λόγου αντίδραση. Στήριξη δεν κατάφερε να εκμαιεύσει από τους εταίρους της. Προβολή ισχύος απέτυχε, ή δεν επέλεξε να κάνει. Ασκεί μια επιστολική διπλωματία κάκιστης ποιότητας, με την οποία δεν ασχολείται κανείς. Έτσι αργά το βράδυ της Τετάρτης (21/10) εκδόθηκε νέα Navtex για τις επιχειρήσεις έρευνας του τουρκικού ερευνητικού πλοίου ''Oruc Reis'', όπως είχε προαναγγείλει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα ''Yeni Safak''. H νέα Navtex, που δεσμεύει περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου επεκτείνει χρονικά έως τις 27 Οκτωβρίου τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού στην ανατολική Μεσόγειο. Πιο συγκεκριμένα, δεσμεύονται περιοχές ανοιχτά από το Φαληράκι και τη Λίνδο και στην οριογραμμή της συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο (28ος μεσημβρινός). Παράλληλα, με ακόμα μια Navtex η Τουρκία αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση των Ψαρών.
Σε δηλώσεις του μετά τη νέα Navtex, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως πρέπει να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου σε Άραξο και Αντραβίδα καθώς και το Ναυτικό Οχυρό Αράξου και ότι αν η Ελλάδα το επιθυμεί μπορούμε να στείλουμε το ''Oruc Reis'' να
πραγματοποιεί δρομολόγια όπως π.χ. το Ρίο - Αντίρριο, Πάτρα - Κεφαλονιά και Κυλλήνης - Ζακύνθου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναμένεται να αρνηθεί την
πρόταση του Τούρκου προέδρου, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι το Oruc Reis
μπορεί να καταλήξει να κάνει και τη διαδρομή Πέραμα - Σαλαμίνα.
ΠΑΤΡΑ : ΕΡΕΥΝΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ & ΤΟΝ ΠΑΤΡΑ'Ι'ΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ. ΣΤΟ ΡΙΟΝ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ''ORUC REIS'' !!!
«Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει από τα δικαιώματα που έχουμε στην περιοχή. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι το τέλος» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Παράλληλα επαίνεσε την παρουσία των τουρκικών πλοίων στον Πατραικό κόλπο.
«Αν έχουμε λόγο στην έρευνα για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και στον Πατραικό κόλπο, το οφείλουμε στα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά πλοία μας. Τώρα έχουμε τρία δικά μας ερευνητικά και δύο πλοία - γεωτρύπανα. Και μπορεί να έρθει και τέταρτο γεωτρύπανο» πρόσθεσε.
Πέρα από την πλάκα οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμη δυσκολότεροι – και οι διαθέσιμες επιλογές ομοίως.....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου