Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ ΓΙΟΚ !!!

Σε κατάσταση απόλυτου συναγερμού βρίσκονται, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς οι πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση τους αναφέρουν πως λίγο μετά τις 8 το βράδυ το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis θα βρεθεί στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο, κίνηση που θα σημάνει ουσιαστικά ευθεία απειλή σε ελληνική κυριαρχία, επί μη οριοθετημένης αλλά ουδόλως αμφισβητούμενης περιοχής ελληνικών χωρικών υδάτων.
Εφόσον δεν συμβεί κάτι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με παρέμβαση του αμερικανικού ή του γερμανικού παράγοντα απευθείας στον Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος ανοίγει τον ασκό του Αιόλου προβαίνοντας σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη πρόκληση, πολύ σοβαρότερη από εκείνη του περασμένου Ιουλίου. H αναβάθμιση της πρόκλησης φέρνει και αναβάθμιση του εκβιασμού. Στέλνοντας τώρα το Oruc Reis στο Καστελόριζο ο Ταγίπ Ερντογάν στέλνει τορπίλη και στις διερευνητικές συνομιλίες. Δεν του χρειάζονται, από την στιγμή που προσπέρασε τον όποιο σκόπελο των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Και δεν έχουν να του προσφέρουν τίποτα, από την στιγμή που η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να συζητήσει αποκλειστικά και μόνον την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
Εκείνο που επιδιώκει κι εκείνο για το οποίο εκβιάζει τώρα, όπως θεωρούν έμπειροι διπλωμάτες, είναι η μετάθεση του διαλόγου σε υψηλότερο και πολιτικό επίπεδο – πιθανότατα σε μια πολυμερή διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο όπου θα μπορούσε να ανοίξει την «εφ όλης της ύλης τουρκική ατζέντα». Δείγμα προθέσεων έδωσε ήδη, με τους τρεις όρους που έθεσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στην χθεσινή τους επικοινωνία: Απαίτησε από την Ευρώπη να «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» έναντι της Αγκυρας και να υπάρξει πρόοδος στην Τελωνειακή Ενωση, να απελευθερώσει την βίζα, και να κάνει «σαφή βήματα για την σύγκλιση της διεθνούς διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου». Το πρώτο ερώτημα είναι εάν αυτοί οι όροι αποτελούν και εκκρεμείς δεσμεύσεις της Μέρκελ έναντι του Ερντογάν από το deal του περασμένου Αυγούστου. Το δεύτερο ερώτημα εάν Αθήνα και Βερολίνο «θα αγοράσουν» με συνοπτικές διαδικασίες και τον νέο εκβιασμό. Ό Κυριάκος Μητσοτάκης είδε δυστυχώς να διαψεύδονται οι προσδοκίες περί αναδίπλωσης και προσαρμογής της Τουρκίας μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα ''Τα Νέα'', την ίδια μέρα, δηλαδή, που η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex και βγάζει εκ νέου το Oruc Reis στο Αιγαίο.
Ιδιαίτερη αίσθηση, ακόμη και στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, προκαλεί η παραδοχή στην ίδια συνέντευξη, εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως η Χάγη,  πολύ δύσκολα θα δώσει στην Ελλάδα το 100% όσων διεκδικεί, αλλά και πως από τη στιγμή που Ελλάδα  μπαίνει σε συζήτηση σημαίνει πως αναγνωρίζει τις τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Όσον αφορά στις διερευνητικές επαφές υποστήριξε ότι θα αφορούν μόνο στις θαλάσσιες ζώνες, ότι αυτό συμφωνήθηκε και στο Βερολίνο ενώ παραδέχθηκε ότι υπήρξε εξαρχής συμφωνία προκειμένου να μην δοθούν στη δημοσιότητα τα όσα συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: