Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

ΠΑΤΡΑ : ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ !!! [ video ]

Ένα μεγάλο έργο ξεκινά ο δήμος Πατρέων και πρόκειται για την ανακατασκευή της μαρίνας της πόλης, η οποία περιήλθε στη δικαιοδοσία του δήμου το 2018 μαζί με την παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου.
Η μαρίνα χτυπήθηκε πριν από 3 χρόνια από ανεμοστρόβιλο και υπέστη σοβαρές ζημιές.
Ο δήμος έχει τρέξει τις διαδικασίες (δεν είχε ποτέ η μαρίνα αδειοδότηση) για να του δοθεί άδεια τουριστικού λιμανιού.
Για τα έργα που θα γίνουν στη μαρίνα, ο δήμαρχος ενημέρωσε απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο και, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Βασικός μας στόχος για την περιοχή της Μαρίνας είναι να υπάρξει ριζική αναδιαμόρφωσή της, προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης μας, δημιουργώντας ένα νέο πόλο αναψυχής, περιπάτου, αθλητισμού, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό.
Η αξιοποίηση άλλωστε του παραλιακού μετώπου της πόλης μας, για το σύνολο του οποίου έχει προχωρήσει ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, συνεπάγεται ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και στις υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου υψηλής αισθητικής, με γνώμονα τα πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία.Πάτρα: Πλήρης διάλυση για τη Μαρίνα της Πάτρας – Εικόνες ντροπής (vid) |  patrastimes.gr
Η αξιοποίηση άλλωστε του παραλιακού μετώπου της πόλης μας, για το σύνολο του οποίου έχει προχωρήσει ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, συνεπάγεται ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και στις υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου υψηλής αισθητικής, με γνώμονα τα πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Σημειώνεται εδώ ότι ο Δήμος Πατρέων, κατόπιν πολύχρονων και συντονισμένων ενεργειών, κατάφερε να του παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο τον Ιούλιο του 2018, το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης για 99 έτη του θαλασσίου αστικού μετώπου της Πάτρας, στο οποίο ανήκει και η Μαρίνα Πατρών. Η Μαρίνα, υπαγόταν πριν στο Υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ τώρα, που στόχος μας είναι να αδειοδοτηθεί ως τουριστικός λιμένας, υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Η διαμορφωμένη έως σήμερα Μαρίνα έχει χωρητικότητα περίπου 600 σκαφών. Αποτελείται από τρεις λιμενολεκάνες βάθους 3,5 μέτρων, οκτώ σταθερές προβλήτες και τρεις πλωτές. Προστατεύεται από κυματοθραύστη μήκους 620 μέτρων δυτικά και 52 μέτρων βόρεια.Η μαρίνα σκαφών της Πάτρας από ψηλά
Η διαμορφωμένη έως σήμερα Μαρίνα έχει χωρητικότητα περίπου 600 σκαφών. Αποτελείται από τρεις λιμενολεκάνες βάθους 3,5 μέτρων, οκτώ σταθερές προβλήτες και τρεις πλωτές. Προστατεύεται από κυματοθραύστη μήκους 620 μέτρων δυτικά και 52 μέτρων βόρεια.
Η πλειοψηφία των σκαφών είναι μόνιμα ελλιμενιζόμενα, όμως υπάρχει και προβλήτα για διερχόμενα και φιλοξενούμενα σκάφη.
Όσον αφορά στην υφιστάμενη κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε:
Πρόκειται για εγκατάσταση γερασμένη με πολλά προβλήματα στις υποδομές της, που καθιστούν τη λειτουργία της δύσκολη.
Συγκεκριμένα, υπάρχει θέμα με το δίκτυο νερού, όπου έχουν γίνει αρκετές προσωρινές συνδέσεις. Αντίστοιχο πρόβλημα έχουμε και με το δίκτυο ηλεκτρισμού.Πάτρα: Γιορτάζει το εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα στη Μαρίνα | Patras Events 
Οι πλωτές εξέδρες, κυρίως, έχουν σοβαρά προβλήματα και γι’ αυτό το λόγο πρόσφατα αφαιρέθηκε τμήμα από την πρώτη πλωτή εξέδρα, ώστε να αποφύγουμε ατυχήματα, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο. Επίσης, οι υποδομές στο χερσαίο τμήμα χρήζουν επισκευών.
Τα ευρήματα της ύφαλης αυτοψίας καταδεικνύουν εκτεταμένα προβλήματα στα περισσότερα τμήματα της Μαρίνας, είτε λόγω κακοτεχνιών από κατασκευής, είτε λόγω μεταγενέστερων βλαβών. Σε αρκετές περιοχές η έκταση των καταγεγραμμένων προβλημάτων είναι τέτοια, ώστε τα έργα να καθίστανται μη λειτουργικά, έως και επισφαλή για τους χρήστες της Μαρίνας.
Σε τι ενέργειες έχουμε προβεί και πώς προχωράμε:
Συγκεκριμένα, υπάρχει θέμα με το δίκτυο νερού, όπου έχουν γίνει αρκετές προσωρινές συνδέσεις. Αντίστοιχο πρόβλημα έχουμε και με το δίκτυο ηλεκτρισμού.Σε μαύρο χάλι η μαρίνα της Πάτρας δυο χρόνια μετά τις καταστροφές από τον  καιρό
Βρισκόμαστε στη φάση που γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για την αδειοδότηση της Μαρίνας ως τουριστικού λιμένα, πράγμα που περιλαμβάνει τη δημιουργία φακέλου.
Έχει συνταχθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου Τοπογραφικό Διάγραμμα. Εκτελέστηκε Βυθομέτρηση από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, της οποίας εκκρεμεί η παραλαβή. Ταυτόχρονα, εκπονείται από τις Υπηρεσίες μας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και εκκρεμεί η νομιμοποίηση / ρύθμιση αυθαιρέτων κτισμάτων στο χώρο της Μαρίνας. Ο Σύμβουλος που έχουμε για το θέμα, συνεργάζεται για όλα τα ζητήματα με τις Υπηρεσίες μας, ενώ πριν λίγες ημέρες, προχώρησε σε υποθαλάσσια αυτοψία του χώρου.
Στους πρώτους μήνες του 2021 έχουμε στόχο να ολοκληρωθεί η σύνταξη του Φακέλου Χωροθέτησης, ώστε να κατατεθεί για τη διαδικασία των εγκρίσεων.
Λόγω των ευρημάτων της πρόσφατης ύφαλης αυτοψίας κρίνεται επιβεβλημένη η εκπόνηση μελετών επισκευής – αποκατάστασης του συνόλου των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων της Μαρίνας για την εξασφάλιση της ευστάθειας και της λειτουργικότητας των έργων. Για εξοικονόμηση χρόνου εξετάζουμε την ανάθεση και εκπόνηση των αναγκαίων μελετών επισκευής και αποκατάστασης, παράλληλα και μέσα στο χρόνο που θα απαιτηθεί για την αδειοδοτική διαδικασία νομιμοποίησης και έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της υφιστάμενης κατάστασης. Ακολούθως, θα είναι δυνατή η εκτέλεση των απαραίτητων έργων επί νομίμως υφιστάμενου «υποβάθρου».

Ρεπόρτερ

Δεν υπάρχουν σχόλια: