Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

ΠΡΟΣ 3ο ''LOCKDOWN'' ΟΛΟΤΑΧΩΣ !!! [ video ]

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τα αυξημένα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19 που ανακοινώθηκαν την Τρίτη (26/01), ανησυχούν τους λοιμωξιολόγους οι οποίοι χτυπάνε τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και για τρίτο εθνικό lockdown. Τα χθεσινά 842 κρούσματα είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά.

Επιστήμονες και λοιμωξιολόγοι φοβούνται μάλιστα ότι απέχουμε μια ανάσα από το τρίτο σφοδρότερο κύμα της πανδημίας το οποίο θα είναι απρόβλεπτο καθώς πλέον όλοι παλεύουν και με τις μεταλλάξεις. Σήμερα πάντως οι επιστήμονες αναμένεται να αναλύσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα καθώς κάθε Παρασκευή λαμβάνονται οι αποφάσεις. Τα αυξημένα επιβεβαιωμένα κρούσματα καθώς και η μετάλλαξη του κορωνοϊού, που προκαλεί τη νόσο COVID-19,

ανησυχούν τους επιστήμονες οι οποίοι δεν διστάζουν να προειδοποιήσουν ακόμα και για τρίτο εθνικό lockdown. Συγκεκριμένα, μπορεί η αρμόδια Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να έχει δώσει το «πράσινο φως» για άνοιγμα του λιανεμπορίου, των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και να αναμένεται το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο οι φόβοι των ειδικών παραμένουν.
Επίσης, την 1η Φεβρουαρίου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ με αυστηρά μέτρα προστασίας.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφέρθηκε στα αυξημένα καταγεγραμμένα κρούσματα της νόσου COVID-19 του τελευταίου 24ώρου και τόνισε πως «ήταν κάτι που περιμέναμε». Χαρακτηριστικά, ο Σαρηγιάννης συνέδεσε την άνοδο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού με την αύξηση της κινητικότητας μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, επισημαίνοντας πως «είναι λογικό αποτέλεσμα». Παράλληλα, τόνισε πως τον ανησυχεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, λέγοντας πως τα ΜΜΜ είναι μια «αχίλλειος πτέρνα»,
ενώ πρόσθεσε πως «αν δεν γεννήσουμε λεωφορεία, μπορούμε να μειώσουμε το ιικό φορτίο σε αυτά» με καλύτερο αερισμό.
Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη για σωστή χρήση της μάσκας, ενώ δεν πρέπει να μιλάμε δυνατά, να τραγουδάμε ή να φωνάζουμε όσο τη φοράμε. Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις, ο Σαρηγιάννης επεσήμανε πως είναι κάτι που απασχολεί τους ειδικούς, ενώ σημείωσε ότι «ευτυχώς είμαστε ακόμα στην αρχή». Μάλιστα, ο ίδιος προβλέπει πως ενώ έχουμε αποσυμφορήσει το σύστημα υγείας, με την πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να φτάνει το 48%, από τα μέσα Μαρτίου είναι πιθανό να καταγραφεί νέα αύξηση, με τις γεμάτες κλίνες να αγγίζουν και πάλι τις 600.

Δεν υπάρχουν σχόλια: