Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΑΙ....ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ !!! [ video ]

Ζήτημα προς την Δημοτική Αρχή έθεσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο, Γρ.Αλεξόπουλος. Με μια λαϊκίστικη προσέγγιση, ο Αλεξόπουλος επιχείρησε να ρίξει ευθύνες στον Πελετίδη που δεν έχει η πόλη γαλάζια σημαία !!! Ήθελε σε ένα τόσο μεγάλο αστικό κέντρο, το οποίο δεν έχει σύστημα αποχέτευσης, να παρουσιάζει - ως δια μαγείας - καθαρές θάλασσες.
Ο ίδιος ο Αλεξόπουλος επικαλέστηκε και την έλλειψη αποχέτευσης στην περιοχή (αυτός που ήταν 9 χρόνια αντιπεριφερειάρχης Αχαίας και δεν κατάλαβε κανείς με τι ασχολήθηκε τόσα χρόνια) κάνοντας αναφορά στο δίκτυο που τώρα κατασκευάζεται στα Βραχνέικα. Με απαξίωση μίλησε για το έργο εκεί λέγοντας ΄΄παλεύει τώρα , μετά από χρόνια, η δημοτική αρχή να φτιάξει δίκτυο στα Βραχνέικα΄΄.
Ποιος μιλάει…
Μιλάει ο Αλεξόπουλος που έβαλε ανθρώπους της παράταξής του να προσφύγουν στην Κτηματική και να απαιτήσουν να σταματήσουν τα έργα στα Βραχνέικα, επειδή υπάρχει ένα αντλιοστάσιο δίπλα στη θάλασσα !
Εν κατακλείδι για όσους δεν ξέρουν, το θέμα των γαλάζιων σημαιών, είναι ένας αυθαίρετος θεσμός (έτσι τον αποκαλεί η ΠΑΚΟΕ) που, για μια οποιαδήποτε παραλία, δεν έχει την παραμικρή σημασία αν διαθέτει ή όχι γαλάζια σημαία. Άλλωστε, πολλές ελεύθερες παραλίες, αποδεδειγμένα είναι πολύ ανώτερες σε όλα ακόμα και από αυτές που έχουν γαλάζια σημαία επειδή έχουν πληρώσει!
Ακούγοντας περί ΄΄γαλάζιας σημαίας΄΄, ο περισσότερος κόσμος όμως, πιστεύει ότι εκεί θα υπάρχει κάποια ονειρεμένη παραλία, με καταγάλανα νερά καθώς και ιδανικές συνθήκες για να απολαύσει τη θάλασσα.
Πρόκειται περί μύθου γιατί, αποδεδειγμένα, όλ΄αυτά είναι πολύ ωραία για να΄ναι αληθινά…
Κατ΄αρχάς, τις γαλάζιες σημαίες τις χορηγεί μία εταιρεία που είναι Μ.Κ.Ο. και λέγεται ΄΄Εταιρεία Προστασίας της Φύσης΄΄. Για τον έλεγχο των νερών, δεν παίρνει δείγματα από ελεύθερες παραλίες, παρά μόνο από περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία ή οργανωμένες δημοτικές πλαζ.
Έτσι εξηγείται γιατί δεν έχει δοθεί ποτέ γαλάζια σημαία π.χ. στο Γιανισκάρι που είναι η ωραιότερη παραλία της Αχαίας, από κάθε άποψη.
Επίσης, όπου χορηγείται γαλάζια σημαία σε ξενοδοχεία ή πλαζ είναι με το αζημίωτο. Όταν υποβάλεις αίτημα γνωρίζεις πως θα πληρώσεις κιόλας προκειμένου να γίνει ο έλεγχος για τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Ωστόσο, κάθε χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο, σε αρκετά παραλιακά σημεία όπου δίνεται γαλάζια σημαία, μετά από λίγο να την παίρνουν πίσω γιατί από μετρήσεις που κάνει το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) τα νερά κρίθηκαν ακατάλληλα !
Η Μ.Κ.Ο. που αποφασίζει για τις σημαίες, εξετάζει 20 προυποθέσεις και από αυτές μία μόνο αφορά την ποιότητα των νερών. Επίσης, βασική προϋπόθεση είναι να λειτουργεί αποχετευτικό σύστημα, ενώ οι άλλες προϋποθέσεις έχουν να κάνουν με την καθαριότητα της περιοχής και την οργανωτική δομή της παραλίας (ντουζιέρες, ομπρέλες, ξαπλώστρες κλπ).
Όταν πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η λίστα της Μ.Κ.Ο. με τα σημεία που διαθέτουν γαλάζιες σημαίες, στην Πάτρα άνοιξε μια συζήτηση – για αντιπολιτευτικούς λόγους προς τη δημοτική αρχή – πως και μια πόλη με 40 χιλιόμετρα ακτογραμμή δεν έχει ούτε μία γαλάζια σημαία.
Πως θα μπορούσε να έχει βέβαια, όταν βρισκόμαστε στο 2021 και ολόκληρη η παραλιακή Πάτρα και όλοι οι πρώην Καποδιστριακοί δήμοι δεν διαθέτουν δίκτυο αποχέτευσης;
Μετά από τόσες δεκαετίες με δημοτικές αρχές όπου είχαν δικές τους κυβερνήσεις, Νομαρχίες, Περιφέρειες δεν ασχολήθηκαν μ΄ένα τόσο σοβαρό θέμα υποδομής και τώρα, με αυτή τη δημοτική αρχή κατασκευάζεται παντού δίκτυο δίδοντας τη δυνατότητα να καθαρίσει ο Πατραικός..... Ρεπόρτερ

Δεν υπάρχουν σχόλια: