Σύγκριση δεικτών 2020-2021
Αξίζει πάντως να δούμε αυτές τις μεγάλες διαφορές:
- Τον Ιούνιο του 2020 όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τη Σαντορίνη το άνοιγμα του τουρισμού, όπως αναφέρεται στην 4η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου covid-19 της Κυβερνητικής Επιτροπής και αφορούσε το διάστημα 3 -11 Ιουνίου, ο μέσος όρος κρουσμάτων την ημέρα ήταν μόλις 17. Αντίθετα σήμερα κατά μέσο όρο έχουμε περί τα 2500 νέα κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως.
- Υπάρχει η δικαιολογία ότι τότε κάναμε κατά μέσο όρο 4000 τεστ την ημέρα ενώ πλέον πλησιάζουμε τις 60.000. Εδώ να σημειώσουμε ότι τότε δεν είχαμε το εργαλείο των rapid test. Με μια πρόχειρη αναλογία ακόμη και αν υπερδεκαπλασιάζαμε τους ελέγχους το πολύ να εντοπίζονταν 250 με 300 κρούσματα στην κοινότητα, ενώ τώρα σίγουρα τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τα 30.000.
- Η θετικότητα δηλαδή το ποσοστό των τεστ που επιβεβαίωνε κρούσμα τότε ήταν 0,43% ενώ τώρα εξακολουθεί να είναι πάνω από 4%. Να επισημανθεί ο το ποσοστό θετικότητας και η δημιουργία χαρτών με βάση το δείκτη αυτό γίνεται αποκλειστικά για λόγους ταξιδιωτικούς όπως έχει επισημάνει και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και πως το βασικό ζητούμενο είναι τα τεστ.
- Η διασπορά του ιού στην Επικράτεια τότε, μετά από το ιδιαίτερα σκληρό lockdown κατά την εκδήλωση του πρώτου κύματος την Άνοιξη του 2020, ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη. Μάλιστα η όποια επιθετικότητα είχε η επιδημία τότε, ανακόπηκε νωρίς και έτσι είχαμε προλάβει τα χειρότερα. Σήμερα ο ιός έχει εστίες σχεδόν σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες και καθημερινά βλέπουμε τον εντοπισμό του σε περισσότερες από 45-50 περιοχές.
- Ακόμη και αν δε γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων το 2020 αφού δεν είχαμε σημαντικά αυξημένους ελέγχους, οι αντικειμενικοί σκληροί δείκτες της επιδημία, ήτοι οι διασωληνωμένοι και οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, καταδεικνύουν πόσο μειωμένη ήταν η παρουσία του ιού στη χώρα. ΦΤΟΥ ΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ Όσο παιδαγωγηθήκατε, παιδαγωγηθήκατε. SMS και 13033 τέλος... για την ώρα. Να κάνουμε τα μπάνια μας σαν άνθρωποι, βρε αδερφέ και από Σεπτέμβρη βλέπουμε. Το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει καμία σχέση σήμερα σε σχέση με το 2020 καθώς πέρυσι τον Ιούνιο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ήταν μόλις 17 και άρα το πολύ να υπήρχαν συνολικά 200 ενεργά κρούσματα. Φέτος τα επιβεβαιωμένα σε ημερήσια βάση προσεγγίζουν τις 2500 και συνολικά υπάρχουν πάνω από 30.000. Αν παιδαγωγηθήκαμε με το πιο αποτυχημένο lockdown στην ιστορία της ανθρωπότητας, με το επόμενο θα κάνουμε μεταπτυχιακό. Το μόνο που δεν έχω καταλάβει ακόμη είναι γιατί πρέπει να έχω πρόσφατο αρνητικό τεστ όποτε μπαίνω σε πλοίο. Δηλαδή, αν πω μια Κυριακή να πάμε με την γυναίκα μου μια βόλτα ως την Ναύπακτο, πρέπει πρώτα να κάνουμε τεστ για να μας επιτραπεί η είσοδος στο φέρρυ ενώ από την γέφυρα περνάμε ανενόχλητοι; Μάλιστα. Οπότε, τέρμα και το καραβάκι Ωρωπού-Ερέτριας, ε; Εύβοια πάμε μόνο από την γέφυρα στην Χαλκίδα. Υπάρχει μόνο ένα μπερδεματάκι με την Λευκάδα, όπου δεν πας με πλοίο αν και είναι νησί αλλά φαντάζομαι θα εκδώσει ο Νικ δε Χαρντ ειδική εγκύκλιο γι' αυτήν......''Έξυπνα μέτρα άριστης κυβέρνησης''......
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου