Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

''XARA SEASIDE'' : ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΜΠΑΝΑΚΙ - ΟΥΖΑΚΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ. ΛΕΕΙ. ΝΑΙ ΓΙΑ....!!!

H Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που ζούσε πάντα στην αγκαλιά της θάλασσας. Και οι κάτοικοι της από τη μια άκρη του Θερμαϊκού ως την άλλη ήταν μαθημένοι να περνούν τα καλοκαίρια τους στην ακτή, να κάνουν το μπανάκι τους και αμέσως μετά να απολαμβάνουν ένα ουζάκι πλάι στο ακρογιάλι.

Αυτό που έχεις δει, αν είσαι νεότερος, σε δεκάδες ελληνικές ταινίες δηλαδή, σε αυτά τα παραθαλάσσια κεντράκια, με την αλμύρα στο πρόσωπο άνθρωποι, ξέγνοιαστοι πλάι στην καλοκαιρινή αύρα να δειπνούν με θαλασσινούς μεζέδες, γέλια να κυκλώνουν τα τραπέζια, να ξαναγίνεται πραγματικότητα ένα όνειρο σε ένα τοπίο βγαλμένο λες από ταινία.
Έχεις δίκιο, λέει ο Χαρίλαος Μόσχου και εγώ όταν είδα το τοπίο μου θύμισε σκηνή από τα Κίτρινα Γάντια. Παλιό ελληνικό σινεμά. Ο Χαρίλαος έχει ένα από πιο κλασικά στέκια του κέντρου της Θεσσαλονίκης στο Μοδιάνο, το Μπαζαγιάζι. Ένα σημείο συνάντησης φίλων και γνωστών που χρόνια τώρα κοινωνούν στα τραπέζια του. Η απόφαση του να δημιουργήσει ένα νέο υπέροχο χώρο σε μια ιστορική ταβέρνα, δίνοντας συνέχεια στη μεγάλη της ένδοξη διαδρομή είναι η αφορμή που βρεθήκαμε στην άκρη της Κρήνης.
Εδώ η ιδιοκτησία στη δεκαετία του πενήντα ήταν του περίφημου Καραδήμου. Αστική οικογένεια της πόλης, με δυο παιδιά, ο ένας γιατρός και ο άλλος έμπορος ακριβών ταπήτων. Εδώ δημιουργήθηκε μια πλαζ και κάμπινγκ και λειτούργησαν τα πρώτα θαλάσσια λουτρά του πενήντα, λέει ο Χαρίλαος. Το μάτι πέφτει στις μικρές καμπίνες που διασώζονται και στις οποίες άλλαζαν ρούχα λουόμενοι, στο σημείο που ήταν η παλιά εξέδρα που βουτούσαν στη θάλασσα.
Ένα αναψυκτήριο για δροσερές πορτοκαλάδες στην αυλή και ζωή χαρισάμενη. Αργότερα έγινε η παραθαλάσσια ταβέρνα που δημιούργησε ο Γιάννης Μαυροματίδης. Ένα μυθικό ταβερνάκι πάνω στο κύμα που απολάμβαναν οι μπαγιάτηδες το ουζάκι και το ψαράκι του. Η Χαρά, η ταβέρνα που ήπιε τις τελευταίες του μπύρες το βράδυ πριν δολοφονηθεί ο Τζορτζ Πολκ το Μάιο του 1948. Ο Μαυροματίδης δημιούργησε και έφτασε μέχρι τις μέρες μας ένα από τα δημοφιλέστερα στέκια πάνω στο γιαλό.
Αυτό τον τόπο αποφάσισε να δώσει νέα πνοή ο Χαρίλαος. Είκοσι λεπτά από το κέντρο της πόλης, στο τέρμα της Κρήνης, πριν τον Ιππικό Όμιλο, σε ένα μέρος που θυμίζει διακοπές. Το τραπέζι αρχίζει να γεμίσει μεζέδες. Ωραίο λευκό ταραμά, φάβα σπιτική, θράψαλο με ξύσμα λεμονιού, ντιπ μυρωδικών και μαγιονέζας, ωραίες φρέσκιες γαρίδες στη σχάρα με λαδολέμονο και κρεμολάτα μυρωδικών, αχνιστά μυδάκια με σκόρδο και λεμόνι.
Ο κήπος της Χαράς μοσχοβολάει. Όλα καταπράσινα και όλα φροντισμένα. Ένας μικρός παράδεισος. Η ανακαίνιση έγινε με απόλυτο σεβασμό και τα υλικά που επιλέχθηκαν για το στήσιμο έδεσαν απόλυτα με το new bohemian στιλ του καιρού μας που ήρθε να κουμπώσει θαυμαστά στο ψαθάκι της καρέκλας του πενήντα. Χρώματα και λαμπιόνια διατρέχουν τις αυλές και δίνουν το τέμπο της ομορφιάς που χρειάζεσαι χωρίς καμιά υπερβολή πλάι στη θάλασσα. Αυτοκίνητα σταματούν στη δημοσιά και κοιτάζουν με έκπληξη τη μεταμόρφωση. Άνθρωποι χαμογελούν περνώντας το κατώφλι.
Ένας νέος προορισμός έχει γεννηθεί εκεί στο τέλος της παραλίας της Καλαμαριάς και από στόμα σε στόμα γίνεται αστικό μυστικό για μοιρασιά. Μια ψαροταβέρνα πιο ανεβασμένη από τις παλιές, με τη σημερινή αισθητική του χώρου και του φαγητού. Με ζεστασιά, πέργκολες, ανοιχτωσιά στο βλέμμα και ωραία πιάτα που δεν πληρώνεις μια περιουσία για να τα δοκιμάσεις. Στη Χαρά θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε τις Βόγγολες με το λευκό ασύρτικο, το ριζότο των μανιταριών και των θαλασσινών, θα προσκυνήσεις στο κριθαρώτο καραβίδας.
Θα βουτήξεις τη μπουκιά σου στα σαχανάκια της και το μπουγιουρντί και θα γαληνέψεις τον ουρανίσκο σου σε μια ψαρόσουπα από ψάρια ημέρας. Κολοκυθοκεφτέδες μην παραλείψεις. Σαλατούλες βαλεριάνας, ντάκος, η χαρά με μαρούλι και μπακαλιάρο, πατζάρια με θυμάρι και σος γιαουρτιού με καρύδι, περιβόλι με όλα τα καλά του κήπου και βέβαια κρίταμα για μερακλήδες. Αντζούγιες και λακέρδα must. Στα ψαράκια η ρίνα και ο γαλέος σε αχνιστές εκδοχές ιδανικές για βουτιές και ο μπακαλιάρος με το κουρκούτι μεζές σένιος για το τσιπουράκι σου.
Οι βάρκες πιάνουν στην ακτή πρωί πρωί φέρνοντας κουτσουμούρες του κόλπου που τηγανίζονται όμορφα ενώ τα μεγάλα ψάρια της ιχθυόσκαλας ψήνονται με μαεστρία από ψητά επιστήμονα. Έχει ωραία αποστάγματα και διαλεγμένα τσίπουρα και ούζα. Μια επιλογή από θαυμάσιους ελληνικούς αμπελώνες σε λευκά και κόκκινα. Αυτό το καλοκαίρι ο παράδεισος πλάι στην πόλη μας περιμένει στην Κρήνη! Θα φύγεις με ένα ωραίο χαμόγελο έχοντας απολαύσει τον ήλιο να σβήνει στο Θερμαϊκό και παραδεχτεί πως η ζωή είναι ωραία.
Xara Seaside, Θέτιδος 28, Καλαμαριά, 231 043 8395
www.facebook.com/xaraseasiderestaurant

  https://parallaximag.gr/geysi/xara-seaside-neos-proorismos-gia-thalassini-apolafsi-stin-krini-onoma-kai-prama

www.facebook.com/xaraseasiderestaurant

Read more at: https://parallaximag.gr/geysi/xara-seaside-neos-proorismos-gia-thalassini-apolafsi-stin-krini-onoma-kai-prama

Δεν υπάρχουν σχόλια: