Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ''ΚΟΥΛΗΣ'' ΣΑΡΩΣΕ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ. ΑΛΛΟ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΑΛΛΟ ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ !!! [ video ]

Αντιμέτωποι με πλημμύρες, αποτέλεσμα της βροχόπτωσης του Σαββάτου αλλά και συνέπεια της καταστροφικής πυρκαγιάς του καλοκαιριού, βρέθηκαν οι κάτοικοι χωριών στην Βόρεια Εύβοια τα ξημερώματα της Κυριακής. Οι έντονες βροχοπτώσεις στις περιοχές της Αγίας Άννας, του Αχλαδιού και της Κοτσικιάς, όπως και σε άλλα χωριά της Βόρειας Εύβοιας, άφησαν πίσω τους σημαντικές καταστροφές, καθώς χείμαρροι πλημμύρισαν, έγιναν μεγάλες ζημιές στο παραλιακό μέτωπο ενώ οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία. Η εικόνα με το πρώτο φως της ημέρας ήταν δραματική. Εκατοντάδες σπίτια είχαν πλημμυρίσει και μάλιστα μεταφέρθηκαν και ενισχύσεις της πυροσβεστικής στην περιοχή από την Στερεά Ελλάδα για να βοηθήσουν στην άντληση των υδάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το παραλιακό μέτωπο στην Αχλαδιά έχει πάθει τεράστια καταστροφή όπως επίσης και στην Αγία Άννα, ενώ οι κάτοικοι της Κοτσικιάς είδαν τον εξοπλισμό των καταστημάτων και των σπιτιών τους να βρίσκονται στην παραλία. «Πλημμύρισαν τα πάντα. Στο Αχλάδι, την Κοτσικιά, το Ψαροπούλι και την Αγία Άννα είναι πολλά τα πλημμυρισμένα σπίτια», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Γιώργος Κελαϊδίτης και συμπληρώνει πως «στους δρόμους στο επαρχιακό δίκτυο, από Ελληνικά προς Αγία Άννα, υπάρχει κίνδυνος από πλημμυρισμένα ρέματα και έχει διακοπεί η κυκλοφορία. Οι δύο δήμοι έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή και ξεκινάμε σε πρώτη φάση τον καθαρισμό στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο». Από την άλλη, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις τοπικών παραγόντων η ένταση και η διάρκεια της βροχής δεν ήταν τόσο μεγάλη για να δικαιολογεί την έκταση των καταστροφών στις υποδομές. Την ώρα λοιπόν που βλέπουμε τη καμένη Εύβοια να πνίγεται και ενώ περιμέναμε τις πρώτες επίσημες δηλώσεις της Πολιτείας, εμφανίζεται ο αναπληρωτής Υπουργών Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, για να μας πει πως οι πλημμύρες ουδεμία σχέση έχουν με τις φωτιές του καλοκαιριού, σε μια επίδειξη ωμού πολιτικού αμοραλισμού που έκανε και τον ίδιο τον Γιώργο Αυτιά να αντιδράσει.

"Οι ζημιές είναι χαμηλά προς τη θάλασσα μη συνδέουμε τις ζημιές κοντά στη θάλασσα με τα καμένα"

Δεν μπορούμε να φανταστούμε πραγματικά τι θα γινόταν αν μιλούσαμε για εντονότερες βροχοπτώσεις, την ώρα που υποτίθεται πως το επιτελικό Κράτος θα ήταν σε πλήρη ετοιμότητα έναντι των νέων φαινομένων, μιας και έχει θέσει - όπως υποστηρίζει - τη κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, ως βασική προτεραιότητα στην ατζέντα της πολιτικής του δράσης. Για τις τωρινές καταστροφές, είχε άλλωστε προειδοποιήσει ο πρόεδρος του Αντισεισμικού Οργανισμού, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος έκανε λόγο για στοχευμένες εργασίες έναντι του δυναμικού των διαβρώσεων. Προφανώς, κανείς δε ξεχνά πως ζούμε μια ακόμα επανάληψη της ιστορίας, καθώς οι καταστροφικές κακοκαιρίες του '20 σε Πολιτικά, Ψαχνά, Καστέλλα, ήρθαν μετά από μεγάλες φωτιές στην περιοχή, με τους κατοίκους να αφήνονται στη μοίρα τους και τα αντιπλημμυρικά να μην ολοκληρώνονται ποτέ. Και τώρα τι απαντά η Πολιτεία στους κατοίκους που λένε πως μέχρι και οι περιουσίες τους κατέληξαν στη θάλασσα; Πως δεν πέθανε και κανείς. Γκρινιάζουν κιόλας από πάνω για κάποια έργα που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Αγνώμονες...... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: