Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

ΠΑΤΡΑ : ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥ ΦΛΟΚΑ ΚΟΣΤΟΥΣ 45.000.000 Ε. ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ !!! [ video ]

 Δημοπρατείται άμεσα το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στου Φλόκα. Υπεύθυνες για τις μελέτες είναι οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων και ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. (Σύνδεσμος Διαχείρισης, Στερεών Αποβλήτων) Αχαΐας, ως ενδιάμεσος φορέας, θα πρέπει να τις αποστείλει στο Υπουργείο, για να προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης.

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου είχαν, από το 2019, συντάξει τις σχετικές μελέτες για το εργοστάσιο του Φλόκα, προκειμένου να προχωρήσει το έργο.
Πλην όμως υπήρξαν καθυστερήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο για έγκριση, που υπερέβησαν τα δύο χρόνια, λόγω τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας και της σχετικής προσαρμογής της μελέτης.
Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο έργο με προϋπολογισμό 44.562.531,36 ευρώ χωρίς ΦΠΑ με επιπλέον δυνατότητα τεχνικών προσαρμογών ύψους 30.801.913,14 ευρώ. (Συνολικά 75.364.444 ευρώ)
Με αυτό προωθείται αποφασιστικά η επίλυση του σημαντικού ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πάτρας.
Εκτός από το έργο του εργοστασίου ακολουθούν Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων της πόλης, επέκταση του ΧΥΤΥ Φλόκα, Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Πάτρα και επέκταση της δυναμικότητας της Ανακύκλωσης.
Η Δημοτική Αρχή ευχαριστεί τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου που ολοκλήρωσαν, με ξεχωριστή προσπάθεια, τη δύσκολη μελέτη του έργου.
Με την κατασκευή του εργοστασίου ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας θα κλείσει.Αχαϊα: Προς αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Ξερόλακκας οδεύουν κάτοικοι της περιοχής
Περιγραφή και ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, και όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού.
Επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών απόβλητων, με χωριστή συλλογή των οργανικών απόβλητων από νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας) καθώς και άλλων οργανικών απόβλητων (πράσινα κ.λπ.), εντός του ως άνω γηπέδου θα κατασκευαστεί και Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος δυναμικότητας 8.113 τόνων ετησίως.
Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει κατ΄ ελάχιστον τις ακόλουθες μονάδες:
☑ α) Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) αποτελούμενη από Μονάδα Προδιαλογής (μηχανικού διαχωρισμού ή μηχανικής διαλογής) και Μονάδα Κομποστοποίησης - Ωρίμανσης και Μονάδα Ραφιναρίας κομπόστ των μηχανικά διαχωρισμένων οργανικών υλικών και θα δέχεται 53.032 τόνους /έτος σύμμεικτα αστικά απόβλητα (απορρίμματα γκρι / πράσινου κάδου), καθώς και υπολείμματα της ΜΕΒ και του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στην Πέλλα | Πέλλα 24
☑ (β) Μονάδα Επεξεργασίας Βιοποβλήτων (ΜΕΒ) αποτελούμενη από Μονάδα Κομποστοποίησης - Ωρίμανσης και Μονάδα Ραφιναρίας κομπόστ των προδιαλεγμένων στην πηγή Βιοαποβλήτων και θα δέχεται 8.113 τόνους /έτος προδιαλεγμένα στην πηγή βιοαπόβλητα (υλικά καφέ κάδου) και 2.028 τόνους/έτος πράσινα απόβλητα.
Η Μονάδα Ραφιναρίας θα είναι κοινή για την ΜΕΑ και ΜΕΒ.
Η Μονάδα Κομποστοποίησης ΑΣΑ θα δέχεται μηχανικά διαχωρισμένα στην ΜΕΑ οργανικά, 27.800 τόνους/έτος, ενώ η ΜΕΒ θα δέχεται διαχωρισμένα στην πηγή βιοαπόβλητα και μαζί με το διογκωτικό υλικό (πράσινα απόβλητα) θα δέχεται 10.141 τόνους/έτος οργανικό υλικό.
Το σύνολο των επιμέρους κατασκευαστικών έργων θα ονομάζεται στο εξής «ΜΕΑ/ΜΕΒ».
Επίσης, η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την προμήθεια κινητού εξοπλισμού και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες.Ο κύκλος των ανακυκλώσιμων υλικών της Θεσσαλονίκης – SKGECOSHOP
☑ Στόχος της εγκατάστασης είναι η εφαρμογή τεχνικών που συνδυάζουν τη μηχανική επεξεργασία (διαλογή), προκειμένου να ανακτηθούν ανακυκλώσιμα υλικά, με τη βιολογική επεξεργασία (αερόβια) των οργανικών που διαχωρίζονται από τα αστικά απόβλητα προκειμένου ανάλογα με το είδος βιολογικής επεξεργασίας να παραχθεί κομπόστ τύπου Α, ή /και δευτερογενές καύσιμο. Η ΜΕΑ/ΜΕΒ περιλαμβάνει διακριτή γραμμή επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αστικών αποβλήτων (ΜΕΒ), από την βιολογική επεξεργασία αυτών παράγει κομπόστ υψηλής ποιότητας. Εάν το οργανικό κλάσμα, το προερχόμενο από μη προδιαλεγμένα οργανικά, χρησιμοποιείται, για την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου, τότε υφίσταται επεξεργασία ξήρανσης για την ελάττωση της υγρασίας του.
Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η κανονική λειτουργία της υποδομής για έξι (6) χρόνια.

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Μία ακόμα δικαίωση του δήμου Πατρέων, διότι από τις αρχές του 2015 ξεκίνησε η δημοτική αρχή Πελετίδη, την τιτάνια προσπάθεια να δοθεί λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών και στο οριστικό κλείσιμο της Ξερόλακκας.

Αρχικά ακύρωσε τα σχέδια που έκαναν προηγούμενες δημοτικές αρχές να γίνει εργοστάσιο με ΣΔΙΤ και να κάνει το κουμάντο ιδιώτης, βάζοντας τους πατρινούς να πληρώνουν τη διαχείριση των σκουπιδιών, τρεις φορές ακριβότερα.
Στη συνέχεια κατέστρωσε σχέδιο εναρμονισμένο με τον εθνικό, αλλά και περιφερειακό σχεδιασμό και μετά την έγκρισή του προχώρησε στο μελετητικό έργο, ένα πολύ δύσκολο κομμάτι που το έφεραν εις πέρας οι υπηρεσίες του Δήμου και δεν ξοδεύτηκαν λεφτά για μελέτες.
Το έργο μπαίνει πλέον σε ρότα υλοποίησης και προς τούτο αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στις υπηρεσίες του δήμου που χάρη στη δική τους δουλειά, σε 2-3 χρόνια, θα έχουμε ένα μεγάλο έργο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των δήμων Πατρέων, Δυτ. Αχαίας και Ερυμάνθου.
Αξίζει να αναφερθεί πως για όλες τις κατασκευές οι δημότες δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά ούτε στο ελάχιστο καθώς τα έργα θα γίνουν με χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ.
Η εξέλιξη στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αχαίας, όπου με απόφαση της κυβέρνησης ΄΄κλείδωσε΄΄ ο τρόπος χρηματοδότησης των έργων – κυρίως του εργοστασίου στου Φλόκα - και αυτός είναι με δημόσιους πόρους και όχι ΣΔΙΤ, όπως θα επιθυμούσαν πολλοί και ειδικά αυτοί που βγήκαν να θριαμβολογήσουν και να παριστάνουν τους δικαιωμένους (π.χ. πρόεδρος του Συνδέσμου Γρ. Αλεξόπουλος και όλη η παρέα των δημάρχων της περιοχής που συνασπίστηκε για να ΄΄τη φέρει΄΄ στην Πάτρα !).
Τι αποδείχτηκε και από την κυβερνητική απόφαση ;
1) Ότι ο φάκελος που είχε ετοιμάσει ο δήμος Πατρέων , με το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό έργων, κρίθηκε επαρκέστατος και ώριμος για την εκτέλεση των έργων, ειδάλλως δεν θα άναβε η κυβέρνηση το ΄΄πράσινο φως΄΄.
Στο σημείο αυτό καταρρίπτεται και το ψευδέστατο επιχείρημα της αντιπολίτευσης στο δήμο ότι ΄΄επί Πελετίδη δεν έγινε τίποτα για τη διαχείριση απορριμμάτων΄΄.
Την απάντηση την πήραν από την κυβέρνηση, που έκρινε δίκαιο να προχωρήσει ο σχεδιασμός της Πάτρας ως έχει καθώς έχει λάβει – έστω και με απίστευτη καθυστέρηση – όλες τις εγκρίσεις των μελετών και όχι να πάμε σε ΣΔΙΤ που είναι και η ΄΄γραμμή ΄΄ της.
2) Η κυβέρνηση έδειξε πως έχει την πολιτική βούληση να βοηθήσει στο θέμα, να μην κωλυσιεργήσει και κατά συνέπεια να μην απορρίψει τον σχεδιασμό του δήμου Πατρέων, δηλαδή, μια προσπάθεια 5 χρόνων που ΄΄απαντούσε΄΄ συνολικά και επ΄ωφελεία των δημοτών, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων,
κάτι που, ομολογουμένως, τέτοια ευαισθησία – δυστυχώς – δεν επέδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση.
3) Αποδείχτηκε, επίσης, ότι η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή είχε ΄΄στον πάγο΄΄ - κατά τρόπο ανεξήγητο – την έγκριση των μελετών του δήμου κι ενώ η δημοτική αρχή φώναζε εδώ και πολύ καιρό πως ήταν καθ΄όλα έτοιμη για προκήρυξη διαγωνισμού για το εργοστάσιο, η Περιφέρεια είχε ουσιαστικά μπλοκάρει την εξέλιξη των έργων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ο ίδιος ο Αλεξόπουλος παραδέχτηκε πριν λίγο καιρό στο Συμβούλιο, ότι έλαβε τηλεφώνημα από υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας (όταν δεν ήταν αντιπεριφερειάρχης) και τον ρώτησαν αν θέλει ή όχι να εγκρίνουν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το εργοστάσιο στου Φλόκα!
Αυτό σημαίνει ότι ο Αλεξόπουλος, ως αντιπεριφερειάρχης Αχαίας, είχε την πολιτική ευθύνη για την έγκριση των μελετών, αλλά αυτές δεν εγκρίνονταν για πάρα πολύ καιρό, διότι οι υπηρεσιακοί δεν έπαιρναν το ο.κ.
Με δηλώσεις του δε στα τοπικά ΜΜΕ ο Αλεξόπουλος έλεγε πως αισθάνεται δικαιωμένος και πως άδικα τον κατηγορούσαν (σ.σ. εννοεί τη δημοτική αρχή) ότι ήθελε λύση με τα ΣΔΙΤ.

Ε, λοιπόν, δεν κατηγορείτο άδικα διότι και το εργοστάσιο για το οποίο πρωτοστατούσε να γίνει πριν χρόνια στου Φλόκα με εργολάβο τον Μπόμπολα, με ΣΔΙΤ θα γινόταν.
Αυτή δε την επιλογή υπερασπίζεται ακόμη σε κάθε ευκαιρία.
Ακόμα και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ποτέ δεν απαρνήθηκε τα ΣΔΙΤ, όπως και οι υπόλοιποι της Αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τον Χρ. Πατούχα.

Στον δε Σύνδεσμο, ούτε ο ίδιος , ούτε οι υπόλοιποι απέρριπταν τα ΣΔΙΤ. Απεναντίας, δήλωναν ευθαρσώς (π.χ. Καλογερόπουλος) ότι προτιμούν ΣΔΙΤ για τα έργα. Έτσι, δεν ξέχασαν να αναγράψουν την εκδοχή των ΣΔΙΤ ακόμα και ως εναλλακτική λύση στον Κανονισμό του Συνδέσμου.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις, λοιπόν, όπου ο Αλεξόπουλος έδωσε αφορμή να κατηγορείται ως θιασώτης των ΣΔΙΤ και αν δεν υπήρχε η σφοδρή αντ
ίδραση του Πελετίδη σε αυτό, προειδοποιώντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι δεν θα δεχτεί καμία αλλαγή στο σχεδιασμό, δεν είναι σίγουρο εάν φθάναμε σε αυτή την εξέλιξη.....Ρεπόρτερ


Δεν υπάρχουν σχόλια: