Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε. !!! [ video ]

Μέχρι στιγμής, δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επηρεαστεί ως τώρα από τις περικοπές στην παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΕ για την κλιματική πολιτική, Φρανς Τίμερμανς.

Η Ρωσία μείωσε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στο 40% της χωρητικότητας την περασμένη εβδομάδα επικαλούμενη προβλήματα με τον εξοπλισμό, που επηρεάζουν χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Το προηγούμενο διάστημα είχε κάνει περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Φινλανδία λόγω της άρνησής τους να συμμορφωθούν με ένα νέο σύστημα πληρωμών.Στοπ στην παροχή φυσικού αερίου στην Ελλάδα λόγω εργασιών στον Turk Stream  | Ημεροδρόμος

Κίνδυνος πλήρους διακοπής

«Ο κίνδυνος μιας πλήρους διακοπής (της παροχής) φυσικού αερίου είναι τώρα πιο υπαρκτός από ποτέ» υποστήριξε ο Timmermans. Η Ρωσία αρνείται ότι οι περικοπές αυτές είναι προμελετημένες.
Η ΕΕ στηριζόταν στη Ρωσία για το 40% του αερίου που χρησιμοποιεί πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Με τον εφοδιασμό ρωσικού αερίου να φθίνει και τις τιμές του αερίου να εκτινάσσονται, κάποιες χώρες αύξησαν τη χρήση σταθμών παραγωγής ενέργειας με άνθρακα, ενώ εμμένουν ότι αυτό είναι προσωρινό και ότι δεν θα ματαιώσει τους στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Επίδομα φυσικού αερίου: Κατατέθηκε η τροπολογία – Τι προβλέπει | Η  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δραματική προειδοποίηση ΙΕΑ στην Ε.Ε. για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Fatih Birol, κάλεσε την Ευρώπη να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για την πλήρη διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου τον χειμώνα, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τη ζήτηση και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους παλιούς πυρηνικούς σταθμούς.

Σταματά αύριο η Gazprom την παροχή φυσικού αερίου προς Ελλάδα Ο Fatih Birol, επικεφαλής του IEA, είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες την περασμένη εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο για περαιτέρω περικοπές καθώς η Μόσχα προσπαθεί να αποκτήσει «μόχλευση» κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Ουκρανία.
«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που διακοπεί τελείως το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο Birol στους Financial Times.

Φυσικό αέριο: Οι ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται -και κινδυνεύουν- από  τις...«Όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα, τόσο περισσότερο κατανοούμε τις προθέσεις της Ρωσίας», πρόσθεσε.
«Πιστεύω ότι οι περικοπές στοχεύουν στο να αποφευχθεί η πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων στην Ευρώπη και η αύξηση του ειδικού βάρους της Ρωσίας τους χειμερινούς μήνες».
Ο ΙΕΑ, ο οποίος χρηματοδοτείται κυρίως από μέλη του ΟΟΣΑ, ήταν πέρυσι ένας από τους πρώτους επίσημους φορείς που κατηγόρησαν δημόσια τη Ρωσία για χειραγώγηση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενόψει της εισβολής στην Ουκρανία....

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: