Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Η ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΦΕΥΓΕΙ....ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ !!! [ video ]

Μπροστά στα τεράστια αδιέξοδα που βρίσκεται η κυβέρνηση, με τα νοικοκυριά να αιμορραγούν κάθε μήνα και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να τινάζονται στον αέρα το ....''άδοξο τέλος'' της ρήτρας αναπροσαρμογής ανάβει το πράσινο φως για πρόωρες εκλογές.
Κατά τη συνήθη πρακτική κατατέθηκε νύχτα (πριν λίγες ώρες) τροπολογία που προβλέπει τη μη εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής που συνδέεται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς, στα κυμαινόμενα τιμολόγια, από 1η Αυγούστου 2022 έως 1η Ιουλίου 2023.
Η τροπολογία όμως αποτελεί κοροϊδία αντίστοιχη της....''φορολόγησης των υπερκερδών''.
Διότι η τροπολογία αναστέλλει τη ρήτρα, ενσωματώνοντάς την στην κυμαινόμενη τιμή που θα αλλάζει κάθε μήνα. Άρα η ρήτρα θα υπάρχει αλλά απλά οι πολίτες δεν θα τη βλέπουν.
Και αφού δε θα τη βλέπουν, δε θα μπορούν να την λένε ρήτρα Μητσοτάκη. Μόνο η επικοινωνία τους νοιάζει. Κατά τα άλλα πάει το δούλεμα σύννεφο.
 Υπενθυμίζεται ότι στο διάγγελμα του Μαϊου ο Κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει: «… Με απλά λόγια, και με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν. Και, ταυτόχρονα, σταθεροποιούμε τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και «κόβονται μαχαίρι» τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας. Η πρωτοβουλία είναι δίκαιη, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη. Και, το κυριότερο, δεν δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν νομικά τα θετικά αποτελέσματά της για τους καταναλωτές». Και έτσι φτάσαμε σήμερα στην στροφή των 180 μοιρών που άλλωστε αποτελεί και… απόνερα της απραξίας της ΕΕ να δώσει συνολικές και οριστικές απαντήσεις σε μια νέα Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο. Και εκεί θα τεθούν τα θέματα ακρίβειας και ενέργειας, όπως είπε ο Μάριο Ντράγκι. Είναι φανερό πλέον πως σε Ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο οι εφαρμοζόμενες πολιτικές είναι αποσπασματικές και βραχυπρόθεσμης λογικής. Οι συζητήσεις που γίνονται είναι κυρίως τεχνικού χαρακτήρα. Ο πυρήνας του προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας, όμως, πέρα από τα κτίρια και τα εισοδήματα, στην παρούσα συγκυρία σχετίζεται άμεσα με την προωθούμενη “ενεργειακή μετάβαση” και την πλήρη εμπορευματοποίηση της ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζεται να αμφισβητηθεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει μετατρέψει φυσικά μονοπώλια, όπως τα ενεργειακά δίκτυα, σε πεδία χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας. Υπενθυμίζεται ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν καταργείται αλλά αναβάλεται για μετά τις εκλογές. Κάτι σαν ''φαίξε μου και γλίστρησα'' ένα πράγμα....

Δεν υπάρχουν σχόλια: