Σε μια σοβαρή αποκάλυψη προχωρούν σήμερα δημοσιογράφοι του Guardian, της Le Monde, του Spiegel και της El País μετά από μια ενδελεχή έρευνα σχετικά με τους τρόπους χειραγώγησης των εκλογικών διαδικασιών σε διάφορες χώρες.
Κατά το δημοσίευμα του Guardian που υπογράφουν οι Stephanie Kirchgaessner, Manisha Ganguly, David Pegg, Carole Cadwalladr και Jason Burke, μια ομάδα Ισραηλινών ισχυρίζεται ότι.....''έχουν χειραγωγήσει περισσότερες από 30 εκλογικές διαδικασίες σε όλον τον κόσμο '' χρησιμοποιώντας τρόπους hacking, δολιοφθορά και αυτοματοποιημένη παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η ομάδα αυτή, σύμφωνα με την έρευνα, διευθύνεται από τον Ταλ Χανάν, έναν 50χρονο πρώην ισραηλινό πράκτορα των ειδικών δυνάμεων που τώρα εργάζεται ως ιδιώτης με το ψευδώνυμο «Χόρχε» και βρίσκεται κατω από το ραντάρ ερευνών για ανάμειξη σε εκλογικές διαδικασίες σε διάφορες χώρες για περισσότερο από δύο δεκαετίες.
Ο Χάναν ωστόσο, σε ερωτήσεις που δέχτηκε από το βρετανικό μέσο σχετικά με τις δραστηριότητες και τις μεθόδους της Ομάδας Χόρχε, είπε: «Αρνούμαι οποιαδήποτε αδικοπραγία».
Όπως αποκάλυψε ο Χάναν, προσφέρει υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρείες που σχετίζονται με πολιτικές εκστρατείες προκειμένου να χειραγωγηθεί κρυφά η κοινη γνώμη ενώ συμπλήρωσε ότι οι υπηρεσίες της ομάδας του έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλη την Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Μία από τις βασικές υπηρεσίες της «ομάδας Χόρχε» είναι ένα εξελιγμένο πακέτο λογισμικού, το Advanced Impact Media Solutions ή αλλιώς Aims (Στόχοι).
Αυτό το λογισμικό έχει τη δυνατότητα να ελέγχει έναν τεράστιο στρατό από χιλιάδες πλαστά προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο Twitter, το LinkedIn, το Facebook, το Telegram, το Gmail, το Instagram και το YouTube.
Ενώ επίσης μπορούν να δημιουργηθούν και avatar (χρήστες) σε λογαριασμούς στο Amazon με πιστωτικές κάρτες, σε πορτοφόλια bitcoin αλλά και λογαριασμοί στην πλατφόρμα της AirBnB.
H διεθνής κοινοπραξία δημοσιογράφων που διεξήγαγε την έρευνα για την «ομάδα Χόρχε» αποτελείται από ρεπόρτερ μεγάλων μέσων όπως η Le Monde, το Der Spiegel και η El País και συντονίστηκε από μία γαλλική μη κερδοσκοπική οργάνωση, τη «Forbidden Stories».
Η ομάδα των δημοσιογράφων κατάφερε και πλησίασε τον Χάναν προσποιούμενοι τους υποψήφιους πελάτες και μαγνητοσκόπησαν κρυφά τη συζήτηση μαζί του στην οποία παρουσίαζε το τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η «ομάδα Χόρχε».
Μάλιστα όπως αναφέρει στο γκρουπ των δημοσιογράφων που τον πλησίασε, η ομάδα του έχει γραφεία και στην Ελλάδα.
Σε περισσότερες από έξι ώρες κρυφά μαγνητοσκοπημένων συναντήσεων, ο Χάναν και η ομάδα του μίλησαν για το πώς θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους αντιπάλους τους (σ.σ. στις εκλογές), μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας τεχνικές hacking για πρόσβαση σε λογαριασμούς Gmail και Telegram. Μάλιστα, υπερηφανεύονταν για «εμφύτευση του παράνομου λογισμικού διαχείρισης» ακόμα και σε ειδησεογραφικά μέσα.
Βασική στρατηγική της ομάδας Χόρχε, όπως προκύπτει από την έρευνα, φαίνεται να περιστρέφεται γύρω από την υπονόμευση του αντιπάλου. Μάλιστα έφερε και ένα παράδειγμα για το πώς υπονόμευσαν πολιτικό αντίπαλο στέλνοντας σεξουαλικό παιχνίδι στο σπίτι του μέσω Amazon, προκειμένου να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι έχει εξωσυζυγική σχέση και να πληγεί το προφίλ του συγκεκριμένου.
Τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας πως δηλαδή υπάρχει μια παγκόσμια ιδιωτική αγορά παραπληροφόρησης με στόχο τις εκλογές, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις δημοκρατίες σε όλον τον κόσμο. Η αποκάλυψη του Guardian περί ομάδας Ισραηλινών πρακτόρων που αλλοιώνουν εκλογικά αποτελέσματα και η αναφορά περί ύπαρξης αντιπροσώπων της εν λόγω ομάδας στην Ελλάδα απασχόλησε άμεσα και την εισηγήτρια της Επιτροπής Pega του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές, Σόφι Ιν'τ Βελντ, κάλεσε να ερευνηθούν άμεσα οι ισχυρισμοί του επικεφαλής της ομάδας, Ταλ Χάναν, περί ύπαρξης απεσταλμένων της «Team Jorge» στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χρήση κακόβουλων λογισμικών αποτελεί ένα από τα όπλα στη φαρέτρα των εχθρών της Δημοκρατίας. Οι ισχυρισμοί περί εμπλοκής στις Ελληνικές εκλογές πρέπει να ερευνηθούν άμεσα, σχολίασε. Ένα δίκιο το έχει, όταν έχεις έναν πρωθυπουργό που παρακολουθεί και τους δικούς του, συλλέγει προσωπικά δεδομένα πολιτών και χρησιμοποιεί Ισραηλινούς πράκτορες....ε δεν αποτελεί εγγύηση ομαλής διεξαγωγής των εκλογών. Δεν είναι αυτονόητο;;;.....
iEidiseis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου