Ο Δήμος Πατρέων, βραβεύτηκε για τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στους 5 καλύτερους Δήμους, ανάμεσα σε 108 της χώρας, στο πλαίσιο Επιστημονικής Εσπερίδας, που έγινε στην Αθήνα την Παρασκευή 26 Μαΐου, από την Zero Stray Academy, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης "Κλεισθένης".
Ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης Διονύσης Πλέσσας, ήταν παρών στην εκδήλωση, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Δήμου Πατρέων και τόνισε για μια ακόμα φορά - κάτι που αποφεύχθηκε να τονιστεί από άλλους εκπροσώπους Δημοτικών Αρχών - ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα της έλλειψης προσωπικού, λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων από την κυβέρνηση, αλλά και της ελλιπούς χρηματοδότησης, αφού η τακτική, διαχρονικά, της κυβερνητικής πολιτικής στη χώρα μας, είναι η παραχώρηση αρμοδιοτήτων στους Δήμους, χωρίς τα ανάλογα κονδύλια που απαιτούνται.
Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, αναφέρθηκαν με θετικό τρόπο, στο επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου, ενώ κάποιοι, έκαναν μάλιστα γνωστό, ότι αντέγραψαν τμήματα του προγράμματος για να τα εφαρμόσουν κι εκείνοι.
Στην αντιπροσωπεία του Δήμου, συμμετείχαν επίσης, η Αλεξάνδρα Δημοπούλου, Σύμβουλος Δημάρχου στο θέμα των αδέσποτων ζώων, η Γιούλα Ανωγιάτη, ειδική συνεργάτης του Δήμου, στο θέμα των αδέσποτων, η Ιωάννα Γιαννακοπούλου κτηνίατρος του Δήμου, η Πόπη Μπαρή, προϊσταμένη του Τμήματος Γεωργικής Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομίας του Δήμου και η Μαρία Θεοφανοπούλου, Πρόεδρος του Σωματείου «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας» (μέλος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας – Π.Φ.Π.Ο.).
Θυμίζουμε, ότι από τότε που μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα των αδέσποτων στους Δήμους μέχρι το 2022 ο Δήμος πήρε από το κράτος μόλις 27.000 ευρώ και έδωσε, από ίδιους πόρους, 600.000 ευρώ για τη διαχείρισή τους.
Από το 2017, η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε μια σοβαρή προσπάθεια ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για την υιοθεσία αδέσποτων και για τον περιορισμό της αναπαραγωγής τους με στειρώσεις.
Και όπως τόνισε πρόσφατα ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, το έργο αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τις φιλοζωικές οργανώσεις, τους εθελοντές και τους εργαζόμενους του Δήμου, αλλά και τον πατραϊκό λαό που συμμερίζεται και κατά ένα μεγάλο μέρος συμβάλλει στο έργο.
Παρ’ όλα αυτά ο Δήμος χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, γι αυτό και είναι άθλος σήμερα το έργο της διαχείρισης, που το κάνουν εργαζόμενοι που ήρθαν στο Δήμο για άλλες εργασίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου