Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ. Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ !!! [ video ]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τον νέο Ευρωπαϊκό νόμο για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης ως όχημα για τη νομιμοποίηση της παρακολούθησης δημοσιογράφων. Ο συμβιβασμός που βρίσκεται προ των πυλών προσφέρει ανεπαρκείς εγγυήσεις απέναντι στην αυθαιρεσία. Και η Ελληνική κυβέρνηση για μια ακόμη φορά πρωτοστατεί.
Μια ομάδα κρατών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος  επιδιώκουν τη νομιμοποίηση της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον δημοσιογράφων, εισάγοντας εξαιρέσεις στον νέο Ευρωπαϊκό νόμο για την ελευθερία του τύπου.
Οι εξαιρέσεις αφορούν όχι μόνο την εθνική ασφάλεια αλλά και 22 κατηγορίες σοβαρών αδικημάτων, ανοίγοντας έτσι επικίνδυνα το εύρος της εξαίρεσης. Με τη συμβιβαστική του πρόταση, το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζεται να εισάγει ορισμένους περιορισμούς οι οποίοι είναι αμφίβολο αν θα εμποδίσουν την επικίνδυνη για τη δημοσιογραφία εξέλιξη. Αποκαλύπτεται έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι μία από τις επτά χώρες που με τη στάση τους κινδυνεύουν να μετατρέψουν τον νόμο σε κάτι που ελάχιστη σχέση έχει με την ελευθερία του τύπου. 

Το έγγραφο που εκθέτει την Eλληνική κυβέρνηση

Το έγγραφο αυτό ρίχνει φως στις θέσεις των κρατών καθώς αυτά προσέρχονται στην κρίσιμη διαπραγμάτευση ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με θέμα τις εξαιρέσεις στην προστασία του τύπου. Μετά από 15 μήνες διαπραγματεύσεων, το τελικό κείμενο του νόμου αναμένεται να συμφωνηθεί την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου.

Αναζητώντας λεπτομέρειες για τη στάση της Ελληνικής κυβέρνησης, απευθύναμε ερωτήματα στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης (η οποία από τις εκλογές του 2019 κι έπειτα βρίσκεται υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού) και στο Συμβούλιο μονίμων αντιπροσώπων. Δεν λάβαμε απάντηση. 

Με βάση το έγγραφο που δημοσιεύουμε – και το οποίο προέρχεται από την τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου μονίμων αντιπροσώπων -, η Γαλλία, η Φινλανδία και η Κύπρος δήλωσαν ότι επιμένουν στην διατήρηση της εξαίρεσης εθνικής ασφαλείας «χωρίς ιδιαίτερη ευελιξία» ενώ Ελλάδα, Σουηδία και Μάλτα βρίσκονται στην ίδια γραμμή «με κάποιες αποχρώσεις» σύμφωνα με την διατύπωση του Γερμανικού διπλωματικού εγγράφου, που περιγράφει την συνεδρίαση της 22ης Νοεμβρίου.  Η δε Ιταλία υιοθέτησε την πιο σκληρή στάση από όλες τις χώρες.

Αποσπάσματα από το γερμανικό διπλωματικό έγγραφο που περιγράφει την συνεδρίαση των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις 22 Νοεμβρίου.
Αποσπάσματα από το γερμανικό διπλωματικό έγγραφο που περιγράφει τη συνεδρίαση των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις 22 Νοεμβρίου. Η Συνέχεια ΕΔΩ....Reportersunited.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: