Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ 24η ΘΕΣΗ ΣΤΑ 27 ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟΝ....''ΔΕΙΚΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ'' 2023 !!! [ video ]

Άκρως ανησυχητικά και απογοητευτικά στοιχεία για την επίδοση της Ελλάδας στον Δείκτη Διαφθοράς 2023, με τη χώρα μας να σημειώνει κατακόρυφη πτώση για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια. Η κατρακύλα της Ελλάδας στην 24η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην 59η ανάμεσα στις 180 χώρες σημειώθηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και πλέον κατατάσσεται στις χώρες που είναι αντιμέτωπες με έντονα προβλήματα διαφθοράς και κρίση του κράτους δικαίου που αντιστρέφει τη θετική πορεία της χώρας την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα, με βάση τον Δείκτη Διαφάνειας για το 2023, η Ελλάδα κατέγραψε σκορ 49/100, δηλαδή κάτω από τη βάση, καταλαμβάνοντας την 24η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο κατατάσσεται πλέον μεταξύ των χωρών με «σοβαρά προβλήματα διαφθοράς».

Όπως αναφέρει η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας, με πτώση τριών βαθμών 49 βαθμοί το 2023 από 52 βαθμούς το 2022 & 59η θέση για το 2023 από 51η θέση το 2022, η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίση του κράτους δικαίου που αντιστρέφει τη θετική πορεία της χώρας κατά την τελευταία δεκαετία. «Οι συνέπειες από τις φερόμενες παράνομες υποκλοπές επικοινωνιών δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση, οι επιθέσεις στην ελευθερία του τύπου και η μειωμένη δικαστική ανεξαρτησία συνέβαλαν στην πιο απότομη πτώση του κράτους δικαίου στην Ε.Ε. Οι ανησυχίες αυξάνονται εξαιτίας της υπερβολικής παρέμβασης της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των υποκλοπών Predatorgate, με αναφορές για απειλές σε μέλη του ανεξάρτητου ελεγκτικού οργάνου που ερευνά την υπόθεση και για παρεμπόδιση μαρτύρων».
Όπως σημειώνεται, η «Ελλάδα είναι η χώρα με τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (World Press Freedom Index).
Η χρήση SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation), για να φιμωθούν οι δημοσιογράφοι είναι συνήθης, εμποδίζοντας τη δυνατότητα των ΜΜΕ να αναφέρουν υποθέσεις διαφθοράς. Αυτό ενισχύεται από τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας ΜΜΕ σε πρόσωπα με στενούς δεσμούς με την πολιτική ελίτ. Η Ελλάδα έκανε μια πολλά υποσχόμενη κίνηση ιδρύοντας την Εθνική Αρχή Διαφάνειας το 2019, όμως τα μέλη της διοίκησής της επιλέγονται από την κυβέρνηση. Η θέση του διοικητή είναι κενή για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, ενώ μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης παραιτήθηκαν πρόσφατα εν μέσω καταγγελιών για σκάνδαλο. Για να σταματήσει η διολίσθηση, η κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί την προστασία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, να ενισχύσει τους νόμους για το lobbying και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και να διατηρήσει μια ανεξάρτητη αρχή κατά της διαφθοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: