Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

ΓΙΑΤΙ ΤΟ F35 ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ''ΑΝΟΗΤΗ ΙΔΕΑ'' ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΛΕΦΤΑ Η ''LOCKHEED'' !!! [ video ]

Ο Πιέρ Σπρέι είναι ένας απ’τους κορυφαίους σχεδιαστές μαχητικών αεροσκαφών των ΗΠΑ και αποδομεί κυριολεκτικά το F35 λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα μαχητικό που η κατασκευή του βασίζεται σε μια ανόητη ιδέα! Η μόνη του χρησιμότητα λέει είναι να βγάλει λεφτά η Lockheed!

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του F-35 έχει περάσει από «χίλια κύματα» με σημαντικές καθυστερήσεις ανάπτυξης και υπερβάσεις κόστους, αλλά το αεροσκάφος είναι πλέον επιχειρησιακό και γίνεται σταθερά ένα βασικό τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο αναμένεται να οριστικοποιήσει την επόμενη παραγγελία του για το F-35 αυτό το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις αναλυτών, η κάθε παρτίδα LOT θα είναι φθηνότερη από την προηγούμενη, αλλά το ποσό αυτής της τελευταίας μείωσης μάλλον θα εκπλήξει ακόμα και τους πλέον αισιόδοξους. Έτσι, κατόπιν διαπραγματεύσεων το βασικό μοντέλο (-Α) του αεροσκάφους προσφέρεται πλέον προς 80 εκατομμύρια δολάρια το κομμάτι. Πρόκειται για μείωση κατά 11% από την τιμή των 90 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν παραγγέλθηκε η τελευταία παρτίδα F-35.
Το κόστος χρήσης παραμένει επίσης πολύ υψηλό. Το Πεντάγωνο ελπίζει να μειώσει το λειτουργικό κόστος ενός F-35 στα 25.000 δολάρια ανά ώρα πτήσης μέχρι το οικονομικό έτος 2025, από περίπου 44.000 δολάρια ανά ώρα στο οικονομικό έτος 2018, αλλά αξιωματούχοι του δεν είναι αισιόδοξοι ότι ο στόχος αυτός είναι επιτεύξιμος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ρόμπερτ Ντάιγκλε, διευθυντή του Γραφείου Εκτίμησης κι Αξιολόγησης Κόστους του Πενταγώνου, το συνολικό κόστος χρήσης ενός F-35 σε μια δεκαετή περίοδο είναι 47 εκατομμύρια δολάρια περισσότερο ανά αεροσκάφος από εκείνο ενός F-16 για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αναφορά του γραφείου, το κόστος προμήθειας ενός «ετοιμοπόλεμου F-35» φτάνει τα 100 εκατομμύρια δολάρια σε τιμές οικονομικού έτους 2020, ενώ το κόστος χρήσης για δέκα χρόνια φτάνει τα 110 εκατομμύρια για συνολικό κόστος κτήσης και χρήσης 210 εκατομμύρια δολάρια στο τέλος της δεκαετίας.
Εάν λοιπόν η Ελλάδα παραλάβει 40 τέτοια αεροσκάφη το συνολικό κόστος συντήρησης θα ξεπερνά τα 300 εκατ. δολάρια το χρόνο, ενώ εάν συνυπολογίσουμε το κόστος για κάθε ώρα πτήσης αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί ανάλογα με τις επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν τα μαχητικά. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση για το κόστος ανά ώρα πτήσης του μοντέλου F-35 ήταν 44.000 δολάρια.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: