Πλημμυρικά φαινόμενα σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στο Ντουμπάι και άλλες περιοχές των ΗΑΕ, αλλά δεν φταίει καμιά κλιματική αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια, τα εμιράτα ψεκάζουν τα νέφη για να παράγουν περισσότερη βροχή, με αποτέλεσμα να «κλέβουν» τη βροχή των γύρω χωρών, αλλά και να πλημμυρίζουν. Για τους «πολέμους νεφών», όπως τους χαρακτηρίζουν, οι Νew York Times είχαν ένα εκτενές άρθρο τον Αύγουστο του 2022. Στο δημοσίευμα αναφέρεται αρχικά ότι Ιρανοί αξιωματούχοι ανησυχούν εδώ και χρόνια ότι άλλα έθνη τους στερούν μια από τις ζωτικές πηγές νερού τους. Μάλιστα το 2018, εν μέσω έντονης ξηρασίας και ανόδου της θερμοκρασίας, κάποιοι ανώτεροι αξιωματούχοι κατάγγειλαν ότι κάποιοι τους έκλεβαν το νερό από τα σύννεφα.
«Τόσο το Ισραήλ όσο και μια άλλη χώρα εργάζονται για να μην ρίχνουν βροχή τα σύννεφα του Ιράν», δήλωσε ο στρατηγός Gholam Reza Jalali, ανώτερος αξιωματούχος στο ισχυρό Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης της χώρας, είπε σε μια ομιλία του το 2018. Η ''άλλη χώρα'' που δεν κατονομάστηκε ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία είχαν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα σποράς νεφών, με έγχυση χημικών ουσιών στα σύννεφα για να προκαλέσουν βροχόπτωση.
Πλούσιες χώρες όπως τα εμιράτα αντλούν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην προσπάθεια, άλλα έθνη συμμετέχουν στον αγώνα, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν το μερίδιο βροχόπτωσης που τους αναλογεί πριν οι άλλοι στραγγίσουν τον ουρανό, παρά τα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το εάν η τεχνική παράγει αρκετή βροχόπτωση ώστε να αξίζει τον κόπο και τα έξοδα, αναφέρουν οι ΝΥΤ. Ωστόσο, αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν παραμερίσει τις αμφιβολίες των ειδικών και προωθούν σχέδια για να αποσπάσουν την υγρασία που μπορούν από τα κατά τα άλλα τσιγκούνικα σύννεφα. Εικόνα από τον δορυφόρο πριν τις πλημμύρες
Εικόνα από τον δορυφόρο μετά τις πλημμύρες Σήμερα, ο αδιαμφισβήτητος περιφερειακός ηγέτης είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ήδη από τη δεκαετία του 1990, η άρχουσα οικογένεια της χώρας αναγνώρισε ότι η διατήρηση μιας άφθονης παροχής νερού θα ήταν εξίσου σημαντική με τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας για τη διατήρηση της θέσης της ως οικονομικής και επιχειρηματικής πρωτεύουσας του Περσικού Κόλπου. Ενώ υπήρχε αρκετό νερό για να συντηρηθεί ο πληθυσμός της μικροσκοπικής χώρας το 1960, που ήταν λίγο περισσότερος από 100.000 άτομα, τώρα ο πληθυσμός είχε εκτιναχθεί σε σχεδόν 10 εκατομμύρια, και η ζήτηση για νερό αυξήθηκε επίσης. Οι κάτοικοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων χρησιμοποιούν τώρα περίπου 147 γαλόνια ανά άτομο την ημέρα, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο των 47 γαλονιών, σύμφωνα με μια ερευνητική εργασία του 2021 που χρηματοδοτήθηκε από τα εμιράτα.Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποιούν δύο ουσίες σποράς: το παραδοσιακό υλικό από ιωδιούχο άργυρο και μια νέα κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ουσία που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Khalifa στο Άμπου Ντάμπι που χρησιμοποιεί νανοτεχνολογία που οι ερευνητές λένε ότι είναι καλύτερα προσαρμοσμένη στις ζεστές και ξηρές συνθήκες στον Περσικό Κόλπο. Οι πιλότοι εγχέουν τα υλικά σποράς στη βάση του σύννεφου, επιτρέποντάς του να ανυψωθεί σε ύψος δεκάδων χιλιάδων ποδιών από ισχυρά ανοδικά ρεύματα. Και στη συνέχεια, θεωρητικά, το υλικό σποράς, που αποτελείται από υγροσκοπικά μόρια (που έλκουν το νερό), συνδέεται με τα σωματίδια υδρατμών που συνθέτουν ένα σύννεφο. Αυτό το συνδυασμένο σωματίδιο είναι λίγο μεγαλύτερο και με τη σειρά του προσελκύει περισσότερα σωματίδια υδρατμών μέχρι να σχηματίσουν σταγονίδια, τα οποία τελικά γίνονται αρκετά βαριά για να πέφτουν ως βροχή χωρίς αξιόλογες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα υλικά σποράς, λένε οι επιστήμονες.
Το αποτέλεσμα «μπορεί να ξεφύγει»
Μερικές φορές το αποτέλεσμα της σποράς μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, προκαλώντας υπερβολική βροχή ή χιόνι. Διαφορετικά, οι άνεμοι μπορεί να μετατοπιστούν, μεταφέροντας τα σύννεφα μακριά από την περιοχή όπου έγινε η σπορά, αυξάνοντας την πιθανότητα «απροσδόκητων συνεπειών», σημειώνει σε μια δήλωση της η Αμερικανική Μετεωρολογική Εταιρεία. Κάπως έτσι, δηλαδή. Γιατί αυτά τα σύννεφα είναι από τα άλλα, τα «μεγάλα αεροπλάνα με τις επίμονες ουρές που δημιουργούν τεχνητά νέφη», σύμφωνα με το meteo
antimedia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου