Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ : ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΑΛΛΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ''ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ'' !!! [ video ]

Η τραγική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας που ζει με επιδοτήσεις και δανεικά αποτελεί το κεντρικό θέμα έκθεσης της ΕΕ για την χώρα: Το Ecofin έδειξε το τι έρχεται στα συμπεράσματά του: Φτώχεια ακόμα πιο μεγάλη από σήμερα. Μιας οικονομίας που χρωστά σε κρατικό επίπεδο 400 δισ. ευρώ, έχει έλλειμα κάπου στο 170% επί του ΑΕΠ. Στο Μνημόνιο μπήκαμε με 320 δισ. ευρώ χρέος και 125% επί του ΑΕΠ. Τι δείχνουν όλα αυτά; Μια οικονομία «καρυδότσουφλο» που στην πρώτη διεθνή αναταραχή των αγορών θα καταρρεύσει! Η επανάληψη του 2008 δεν είναι μακριά… Υπό αίρεση είναι η ευημερία της χώρας και για την Τράπεζα της Ελλάδας. Θα χρειαστούν άλλα 40 χρόνια για να τη διασφαλίσει. Τέσσερις δεκαετίες με μεταρρυθμίσεις που θα «τρέχουν» παράλληλα απαιτούνται για να δει «φως στο τούνελ» η Ελλάδα και να επιστρέψει σε δημόσιο χρέος 60% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Άλλα 40 χρόνια, κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να προχωρούν παράλληλα βασικές μεταρρυθμίσεις και ότι θα επιτυγχάνονται πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% του ΑΕΠ ετησίως, (4.4Δισ.) θα χρειαστούν για να διασφαλίσει η Ελλάδα την ευημερία της και να επιστρέψει σε δημόσιο χρέος 60% του ΑΕΠ, όσο ήταν στις αρχές της Μεταπολίτευσης το 1974, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως τονίζει ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας στο επετειακό τεύχος του περιοδικού της Βουλής «Επί του… περιστυλίου», αφιερωμένο στα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση τονίζει:

«Στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουμε κάνει υπολογισμούς, σύμφωνα με τους οποίους με ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 2% του ΑΕΠ και με μεταρρυθμίσεις του τύπου που προανέφερα, μπορούμε να εξασφαλίσουμε αφενός το επιθυμητό πρωτογενές πλεόνασμα και αφετέρου μία κατάλληλη διαφορά μεταξύ του επιτοκίου του δημοσίου χρέους και του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης (αυτή η διαφορά ονομάζεται στην τεχνική διάλεκτο «αποτέλεσμα χιονοστιβάδας»), ώστε να φτάσουμε το χρέος στο 60% του ΑΕΠ σε 40 περίπου χρόνια. Είναι κάτι εφικτό και οφείλουμε να το κληροδοτήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: