Οι τετράποδοι φίλοι μας τόσο εκείνοι που βρίσκονται σε σπίτια και
διαμερίσματα όσο και οι αδέσποτοι δεν μπορούν να μιλήσουν αλλά
ζεσταίνονται το ίδιο και περισσότερο από τους ανθρώπους. Ο καύσωνας, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι μοιραίες για αυτά. Δεν ιδρώνουν όπως οι άνθρωποι όπου ο ιδρώτας είναι ευεργετικός αφού
ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Φέρνει ζεστή υγρασία στην επιφάνεια
του δέρματος, η οποία κατά την εξάτμισή της προκαλεί την αίσθηση (και
όχι μόνον) της δροσιάς. Λίγα λεπτά εντατικής άσκησης και κολυμπάτε στον ιδρώτα, την ίδια ώρα που ο σκύλος ή η γάτα αρκείται σε ένα επίμονο λαχάνιασμα, με τη γλώσσα να κρέμεται μέχρι το πάτωμα. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του έως ένα βαθμό, όχι όμως και του σκύλου ή της γάτας.
Τι πρέπει να προσέχουμε:
- Πάντα σε σκιά
Θυμηθείτε ότι ο ήλιος κινείται. Συνεπώς, αν το ζώο βρίσκεται έξω, πρέπει να έχει πρόσβαση σε σκιά όλες τις ώρες της ημέρας. Αργά το μεσημέρι που ο ήλιος είναι δυνατός ο σκύλος δεν θα πρέπει να βρίσκεται έξω από το σπίτι, αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.
- Πολύ και φρέσκο νερό
Πρέπει να έχει πάντα πρόσβαση σε άφθονο δροσερό νερό, ειδικά τις ζεστές ώρες της ημέρας. Αν έχει τη συνήθεια «να το σκάβει» και να το χύνει θα πρέπει να ελέγχουμε τακτικά και να το αναπληρώνουμε. Εννοείται πως το μπολ του να βρίσκεται στη σκιά. Να αντικαταστήσετε, τις ημέρες του καύσωνα, το ανοξείδωτο μπολ νερού του με πλαστικό ή κεραμικό (εφόσον είναι σε εξωτερικό χώρο) καθώς τα μέταλλα είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας και το νερό θα ζεσταθεί σε λίγα λεπτά. Μπορείτε επίσης να προσθέτετε μερικά παγάκια στο νερό του. Μάλιστα, κάποιοι σκύλοι και γάτες διασκεδάζουν να τα μασούν. Δεν είναι κακό. Ίσως έχετε ακούσει ότι το παγωμένο νερό και τα παγάκια οδηγούν σε συστροφή στομάχου. Πρόκειται για μύθο.
- Η γούνα του
Πρέπει να την αραιώσουμε για να φύγουν όλες οι νεκρές τρίχες και ο εσωτερικός μανδύας που τον προστάτευε το χειμώνα – είναι πολύ σημαντικό. Βουρτσίζουμε μέχρι να σταματήσει να μαδάει και τελειώνουμε με τη χτένα για να μη μείνει ούτε μια νεκρή τρίχα. Όσο πιο συχνά τον χτενίζουμε, τόσο το καλύτερο. Το ξύρισμα ΔΕΝ αποτελεί λύση δροσισμού για τους περισσότερους τύπους τριχώματος, και μάλιστα για αρκετούς απαγορεύεται ακόμα και το ψαλίδι!
- Βόλτα και παιχνίδια
Αποφύγετε να παίζετε πολλές ώρες και να κάνετε μεγάλες βόλτες όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου. Η βόλτα καλό θα είναι να προσαρμοστεί αρκετά νωρίς το πρωί και μετά τις 9 το βράδυ και να έχετε πάντα μαζί κρύο νερό σε ένα μπουκαλάκι. Και βέβαια όχι βόλτες στον ήλιο και πάνω σε άσφαλτο όπου αναπτύσσονται υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες και μπορούν εκτός από θερμοπληξία να προκαλέσουν και εγκαύματα.
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ο θάνατος του σκύλου μέσα σε ζεστό σπίτι είναι αρκετά συχνός, αφού αρκούν θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου, για να προκαλέσουν από θερμοπληξία έως θάνατο. Έτσι, θα πρέπει να υπάρχει πάντα δροσιά. Θα το καταφέρετε κρατώντας κλειστές κουρτίνες και παντζούρια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ιδανικά, να παραμένει το κλιματιστικό αναμμένο, κυρίως στα… ρετιρέ παλαιών πολυκατοικιών.
- Όχι σε αυτοκίνητο με καύσωνα
Αποφύγετε να αφήνετε το σκύλο μόνο σε σταθμευμένο αυτοκίνητο – ούτε αν το τζάμι είναι ανοιχτό, ούτε στη σκιά. Καθόλου.
Τι πρέπει να κάνουμε:
- Ενθαρρύνετε τα να πίνουν
Όσο πιο ευαίσθητα είναι τα κατοικίδια στη ζέστη (καρδιοπαθή, παχύσαρκα, υπερήλικα, με αναπνευστικά προβλήματα, ζώα βραχυκεφαλικών φυλών) τόσο περισσότερο νερό πρέπει να καταναλώνουν. Το πρόβλημα είναι πως ο μηχανισμός ενεργοποίησης της δίψας στο σώμα δεν είναι πάντα όσο ευαίσθητος χρειάζεται, και τα κατοικίδιά σας ίσως δεν πίνουν όσο νερό χρειάζονται. Αν δεν πίνει αρκετά, δοκιμάστε να του δώσετε μερικά παγάκια κατά τη διάρκεια της μέρας. Πολλά κατοικίδια διασκεδάζουν να τα μασουλάνε και με τον τρόπο αυτό προσθέτουν υγρά στο σύστημά τους.
Μπορείτε να το δροσίσετε ψεκάζοντας με κρύο νερό τις πατούσες του, τα πόδια και την περιοχή γύρω από το λαιμό του. Επίσης, μπορείτε να πάρετε παγάκια, να τα τυλίξετε σε μία πετσέτα και να τρίψετε την πλάτη και τα πόδια. Αυτό το λατρεύουν και οι γάτες, καθώς έχουν ανάγκη για δροσιά και απεχθάνονται, συνήθως, το νερό. Μπορείτε ακόμα να τα καταβρέξετε με ένα λάστιχο. Ακόμα και το πότισμα του γρασιδιού θα βοηθήσει. Ενθαρρύνετέ το να μουλιάσει σε μια γούρνα ή παιδική πισίνα προκειμένου να ρίξετε γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματος. Φροντίστε να αλλάζετε το νερό ανά δύο με τρεις ημέρες. Επίσης, να μην υπάρχει νερό στάσιμο γύρω από την «πισίνα του», διότι μπορεί να γίνει φωλιά εκκόλαψης κουνουπιών και σκνιπών.
- Αναπληρώστε τους χαμένους ηλεκτρολύτες
Όταν τα κατοικίδια χάνουν υγρά, χάνουν ταυτόχρονα ηλεκτρολύτες, όπως κάλιο, νάτριο και ασβέστιο που χρειάζονται για να παραμένουν υγιή. Δώστε τους ένα ισοτονικό ποτό από αυτά που χρησιμοποιούν οι αθλητές. Τις ημέρες του καύσωνα δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο ισοτονικό ποτό στο πόσιμο νερό του.
- Ανακινήστε τον αέρα
Βάλτε το κοντά σε ανεμιστήρα ή σε κλιματιστικό, για να παραμείνει δροσερό. Ή φτιάξτε… ρεύμα ανοίγοντας δυο παράθυρα σε διαφορετικούς προσανατολισμούς και δώστε του πρόσβαση σε σημεία που φυσάει αεράκι. Με τέτοιες τεχνικές θα πρέπει πάντως να πειραματιστείτε. Κι αυτό επειδή σε κάποια ζώα αρέσουν κάποια πράγματα, σε κάποια άλλα όχι.
Πώς ελέγχω για αφυδάτωση;
Αν είναι ευαίσθητα στην ζέστη ίσως ξεμείνουν από υγρά. Τσιμπήστε ελαφριά το δέρμα ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Το δέρμα θα έπρεπε να επιστρέψει άμεσα στη θέση του, μόλις το αφήσετε. Αν έχει χάσει την ελαστικότητά του και «στέκεται», έστω και για ένα δευτερόλεπτο, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο
Σε περίπτωση θερμοπληξίας που τα συμπτώματά της είναι:
- – γρήγορη αναπνοή (ταχύπνοια),
- – ταχυκαρδία,
- – αδυναμία στήριξης στα άκρα,
- – έντονα κόκκινοι ή ωχροί βλεννογόνοι,
- – αφρώδες έκκριμα από μύτη και στόμα, τότε:
Σε αυτές τις περιπτώσεις επικοινωνία άμεση με τον κτηνίατρό σας και μέχρι να πάτε στο κτηνιατρείο:
- – επικοινωνία άμεση με τον κτηνίατρό σας και μέχρι να πάτε στο κτηνιατρείο:
- – μεταφέρετε το ζώο σας σε δροσερό και σκιερό μέρος,
- – βρέξτε το σώμα του και το κεφαλάκι του με δροσερό νερό,
- – τοποθετήστε βρεγμένες πετσέτες στο σώμα του,
- – βάλτε το κοντά σε ανεμιστήρα ή αιρκοντίσιον,
- – δώστε του δροσερό νερό σε μικρές ποσότητες εκτός και αν ο σκύλος σας δεν ανταποκρίνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου