Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

ΚΡΗΤΗ : ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ !!! [ video ]

Συνεχίζεται η μάχη των ισχυρότατων πυροσβεστικών δυνάμεων με τη φωτιά που καίει από το μεσημέρι της Τετάρτης σε αγροτοδασική έκταση στον δήμο Αμαρίου στο Ρέθυμνο. Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα για να κάνουν ρίψεις νερού ενώ ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής προβλέπει τις επόμενες ώρες να πετάξουν στην περιοχή άλλα 3 αεροσκάφη. Περισσότεροι από 250 πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μεγάλη μάχη στη φωτιά που μαίνεται για τρίτη ημέρα.

Αυτό που προβληματίζει τους επιτελείς είναι η πρόγνωση για ενίσχυση των ανέμων μέσα στην ημέρα μετά την εξασθένησή τους το βράδυ και το πρωί. Όπως λένε από την Πυροσβεστική, είναι μια δύσκολη φωτιά καθώς δεν βοηθάει η γεωμοφρολογία του εδάφους που δεν επιτρέπει στα οχήματα να προσεγγίσουν τα μέτωπα, με αποτέλεσμα η περισσότερη δουλειά να γίνεται από τα πεζοπόρα τμήματα. Λόγω της υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής των ελλιπών και απαρχαιωμένων μέσων και της έλλειψης πρόληψης, επιστρατεύτηκε και πάλι το «112» και με μπαράζ μηνυμάτων - εννέα συνολικά - καλούσε τους κατοίκους ολόκληρων περιοχών να είναι σε ετοιμότητα και να εκκενώσουν τα σπίτια τους.
Στις 6 το απόγευμα υπήρχαν πολλές ενεργές εστίες μέσα στην ίδια περίμετρο που έκαιγε από χθες. Στην περιοχή έχει καεί μεγάλος αριθμός ελαιόδεντρων, ζώων καθώς και μελισσιών με τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να είναι σε απόγνωση. Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις στις Δημοτικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Άνω Μέρους και Αποδούλου, αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες υποδομές, όπως δίκτυα κοινής ωφελείας, σημεία υδροληψίας, καθώς και στην αγροτική γη, με ελαιώνες, αμπελώνες και χορτολιβαδικές εκτάσεις να έχουν καεί ολοσχερώς. Γι αυτό και χωρίς ρεύμα έχουν μείνει αρκετοί οικισμοί στο νότιο Ρέθυμνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: