Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

ΤΡΑΒΑ ΜΑΛΛΙ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ. ΤΡΙΠΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ !!! [ video ]

Πολλά παράδοξα προκύπτουν από την παραγγελία τριών αεροσκαφών εναέριας επιτήρησης DA62 MPP για το ελληνικό υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη. Το πρώτο είναι η τιμή τους. Το δεύτερο είναι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η παραγγελία. Το τρίτο η συντήρηση τους. Η δημοσιογραφική ομάδα των Data Journalists ερεύνησε το θέμα και αποκαλύπτει τα «θολά» σημεία αυτής της συμφωνίας.

Η ανακοίνωση για την προμήθεια των τριών αεροσκαφών έγινε στις 4 Ιουλίου από την εταιρία Diamond Aircraft. Τα αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης είναι τα DA62 MPP.

Η ανακοίνωση πέρασε κάτω από τα ραντάρ των μέσων ενημέρωσης, μέχρι που οι Data Journalists ανέδειξαν το θέμα.

Αυτό που είναι γνωστό και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ο προϋπολογισμός της προμήθειας. Το ποσό φθάνει τα 23.336.000 ευρώ και κρίνεται παραπάνω και από υπερβολικό. Γιατί;

Μια έρευνα αγοράς το αποδεικνύει. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη όπου κι αν πουλήθηκαν δεν ξεπέρασαν τα 2,2 εκατομμύρια ευρώΣτην Αυστρία μάλιστα το ίδιο αεροσκάφος πουλήθηκε έναντι 1,2 εκατομμύρια δολάρια (link) .Το αυστριακό αεροσκάφος DA-62 MPP ενσωματώνει δύο κινητήρες AE33, ίδιους με αυτούς που θα έχουν και τα δικά μας αεροσκάφη.

Ας δεχτούμε ότι ο εξοπλισμός των ελληνικών DA-62 MPP είναι πιο «πλούσιος». Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν, τα αεροσκάφη θα είναι εξοπλισμένα με Κάμερα Trakka TC-375 EO/IR, σύστημα εντοπισμού κινητών τηλεφώνων, σύστημα διαχείρισης αποστολών και άλλα συστήματα.

Ακόμη κι αν η τιμή του κάθε αεροσκάφους ανεβαίνει στα 2,2 εκατομμύρια -τόσο έχουν πουληθεί σε άλλες χώρες (link) –το συνολικό κόστος της προμήθειας μετά βίας προσεγγίζει τα 7 εκατομμύρια ευρώ! Μέχρι τα 23.336.000 ευρώ η απόσταση είναι τεράστια και όπως φαίνεται δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο με τη δικαιολογία των «πακέτων συντήρησης» των αεροσκαφών. Στον τομέα της συντήρησης, υπάρχει το δεύτερο μεγάλο θέμα.

Διαβάζοντας ξανά πιο προσεκτικά την διακήρυξη, διαπιστώνεται ότι ανάδοχος της προμήθειας είναι μια κατασκευαστική εταιρεία, η ΑΤΕΣΕ. Η εταιρεία δεν έχει απολύτως καμία σχέση με εναέρια μέσα. Ούτε κατασκευάζει, ούτε συντηρεί. Αυτό προκαλεί ερωτήματα για την απρόσκοπτη λειτουργία των αεροσκαφών  σε βάθος χρόνου.......Η Συνέχεια ΕΔΩ.....datajournalists.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια: