Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ. ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΒΟΡΡΑ - ΝΟΤΟΥ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ !!! [ video ]

Το 2000, η Ρωσία, το Ιράν και η Ινδία υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία ενός διαδρόμου μεταφορών Βορρά-Νότου μήκους 7.200 χιλιομέτρων.
Υποτίθεται ότι θα συνέδεε την Αγία Πετρούπολη στη βορειοδυτική Ρωσία με τα νότια λιμάνια του Ιράν, από όπου σχεδιαζόταν να παραδίδονται φορτία στη Βομβάη της Ινδίας.
Το έργο πάγωσε για πολλά χρόνια, πρακτικά ξεχάστηκε.
Ωστόσο, πρόσφατα άρχισαν να εμφανίζονται νέα για σημαντική πρόοδο στην υλοποίησή του.
Και φαίνεται ότι ο διάδρομος έχει αρχίσει να λειτουργεί.
corridor_map.jpg

Παρακάμπτει την Ευρώπη και τη Μεσόγειο – Οριστική στροφή της Ρωσίας στην Ανατολή

«Αυτή η διαδρομή όχι μόνο επιτρέπει την παράκαμψη της Ευρώπη, αλλά είναι επίσης η μισή από την τυπική διαδρομή μέσω της Μεσογείου και της Διώρυγας του Σουέζ.
Το κόστος μεταφοράς μειώθηκε κατά 30%»,
αναφέρει το δημοσίευμα.
Ενώ οι δυτικές χώρες σχεδίαζαν νέες κυρώσεις, η Ρωσία, μαζί με τους εταίρους της, εγκαινίασαν αθόρυβα έναν νέο μεταφορικό διάδρομο, ο οποίος έχει τεράστιες δυνατότητες, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Αυτό έχει γίνει ιδιαίτερα επίκαιρο στο πλαίσιο της δύσκολης κατάστασης στην περιοχή της Διώρυγας του Σουέζ, όπου οι θαλάσσιες μεταφορές είναι επικίνδυνες λόγω των επιθέσεων του Houthi.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο διάδρομος Βορρά-Νότου είναι μια ελκυστική εναλλακτική λύση.
Με αυτό το κολοσσιαίο στρατηγικής σημασίας project η Ρωσία και το Ιράν ένωσαν σιδηροδρομικώς τον Κόλπο με την Βαλτική Θάλασσα και η Μόσχα για πρώτη φορά στην ιστορία της απέκτησε έξοδο στις θερμές θάλασσες για τα εμπορεύματά της! Η νέα γραμμή αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου διεθνούς διαδρόμου μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC), ο οποίος περιλαμβάνει θαλάσσιες, οδικές και σιδηροδρομικές διαδρομές που θα συνδέουν την Ινδία, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία.
Ειδικά η σύνδεση της Αγίας Πετρούπολης μέσω ξηράς και θαλάσσης με λιμάνι της ανατολικής Ινδίας, είναι η πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων δύο αιώνων σε ότι αφορά την επικοινωνία των δύο κρατών που είναι κι οικονομικοί σύμμαχοι στην ένωση BRICS+. Επιπλέον, η γραμμή αυτή θα ενισχύσει την πρόσβαση των χωρών της Κεντρικής Ασίας στις διεθνείς αγορές μέσω του Κόλπου​​ και θα ενισχύσει τις οικονομίας της συμμαχίας του CSTO.


Επανασχεδιάζονται οι παγκόσμιοι εμπορικοί δρόμοι

Η Ρωσία αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων είναι ο νικητής. Μπόρεσε να ξεπεράσει τους αντιπάλους της και ταυτόχρονα προσπάθησε να επανασχεδιάσει τους παγκόσμιους εμπορικούς δρόμους,
κάτι που της παρέχει πρόσθετη προστασία από μελλοντικούς οικονομικούς κραδασμούς.
Ο διεθνής διάδρομος μεταφορών «Βορράς-Νότος» είναι ένα εντυπωσιακό φαινόμενο στον τομέα των μεταφορών και της εφοδιαστικής, δήλωσε νωρίτερα σε συνέντευξή του στην Izvestia ο Dmitry Birichevsky, διευθυντής του Τμήματος Οικονομικής Συνεργασίας του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Αυτός δεν είναι απλώς ένας διάδρομος από βορρά προς νότο, είναι ένα ολόκληρο δίκτυο διαδρομών: είναι η δυτική διαδρομή, την οποία αναπτύσσουμε τώρα μαζί με το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, είναι επίσης ο ανατολικός κλάδος, που συνδέεται με το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ιράν»
, τόνισε.
map_2_2.jpg
Ο Dmitry Birichevsky δήλωσε ότι όλα αυτά γίνονται για να εξασφαλιστούν αξιόπιστες προμήθειες αγαθών από τη Ρωσία στις χώρες του Νότου.

Η ΡΩΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΝΕΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ''ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ'' ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΟΥ ΣΟΥΕΖ !!! [ video ]

Πολλαπλασιάζονται οι εταιρείες που αποσύρουν τα πλοία τους από την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς η ένταση και οι κίνδυνοι εδραιώνονται στην περιοχή, με τις επιθέσεις των ανταρτών Houthi κατά πλοίων που συνδέονται με τα συμφέροντα του Ισραήλ και των συμμάχων του, κυρίως ΗΠΑ και Βρετανίας αλλά και τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον των Houthi. Αστρονομική αύξηση 300% στα ναύλα μεταφοράς containers.

Σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων του Bloomberg, τις τελευταίες μέρες 114 πλοία - ανάμεσά τους πετρελαιοφόρα, μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων - διέπλευσαν την Ερυθρά Θάλασσα.
Πριν έναν μήνα ο αριθμός αυτός ήταν 272 πλοία. Η Ρωσία δημιουργεί τον «δρόμο του πάγου», στον Αρκτικό Κύκλο και «τελειώνει» την Διώρυγα του Σουέζ καθώς από αυτήν την διαδρομή μειώνεται κατά 2,5 φορές ο χρόνος μεταφοράς των εμπορευμάτων από την Κίνα προς την Ευρώπη και αντίστροφα! Η Βόρεια Σιβηρία και το Ρωσικό τμήμα του Αρκτικού Κύκλου μετατρέπονται σε ένα ατέλειωτο hub διεθνών μεταφορών.  Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο project με νέους σιδηροδρόμους, αυτοκινητόδρομους, αγωγούς, λιμάνια και πυρηνικά παγοθραυστικά να κρατούν την διαδρομή ανοιχτή όλο το έτος. Ειδικότερα, στην χερσόνησο Ταϊμίρ δημιουργείται ένα τεράστιο λιμάνι συνολικής αξίας 100 δισ. δολαρίων! Η νέα διαδρομή θα συνδέσει την Ευρώπη με την Ασία σε μόλις 19 ημέρες, σε σύγκριση με τις 48 ημέρες που χρειάζονται σήμερα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τη μεταφορά 100 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου μέχρι το 2030! Με αυτή την διαδρομή ουσιαστικά «αχρηστεύεται» το Κανάλι του Σουέζ. Οι Ευρωπαϊκές μεταφορές από και προς την Ασία θα απλοποιηθούν ενώ το κόστος τους θα μειωθεί θεαματικά με ότι θετικό θα επιφέρει αυτό στις τιμές των προϊόντων και στην τσέπη των Ευρωπαίων και ανάμεσά τους και των Ελλήνων καταναλωτών. Παλαιότερα η διαδρομή αυτή ήταν κλειστή για 8 μήνες τον χρόνο αλλά τώρα η Ρωσία έχει κατασκευάσει τα απαραίτητα πυρηνικά παγοθραυστικά και πλέον θα είναι διαρκώς λειτουργική σε κάθε εποχή του έτους. Ειδικά τώρα που η Ερυθρά Θάλασσα έχει σταματήσει να είναι προτιμητέα διαδρομή λόγω των επιθέσεων των Xούθι.
Για τα εμπορικά πλοία, οι διαδρομές πλέον διεξάγονται από την Ευρώπη πραγματοποιώντας τον περίπλου της Αφρικής και η απόσταση αυξάνεται κατά 40%, το όφελος που προκύπτει από την χρήση του «δρόμου του πάγου» μειώνεται ακόμα περισσότερο. Μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα της Ερυθράς Θάλασσας καθώς η κρίση αυτή δεν θα διαρκέσει για πάντα, αλλά ειδικά για την Κίνα ο βόρειος δρόμος είναι η λύση όλων των προβλημάτων της. Φυσικά, η εξέλιξη αυτή είναι κακή για την Αίγυπτο, καθώς η Διώρυγα του Σουέζ θα χάσει την αξία της αλλά και για την Ελλάδα, καθώς το λιμάνι του Πειραιά θα χάσει μεγάλο μέρος της γεωπολιτικής και οικονομικής του αξίας λόγω της μείωσης των μεταφορών από την Ερυθρά Θάλασσα. Αντίθετα, θα ανέβει κάθετα το ειδικό βάρος του λιμανιού του Ρότερνταμ στην Ολλανδία όπου και θα καταλήγει «ο δρόμος του πάγου».....

Δεν υπάρχουν σχόλια: