Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

''ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ'' ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΛΑΓΟΣ Ο ΑΔΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ !!! [ video ]

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να είπε στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου» αναφερόμενος στη πρόταση του Άδωνη Γεωργιάδη, όμως από ότι φαίνεται ο υπουργός Υγείας έπαιξε τον ρόλο του «λαγού». Κάθε φορά που η κυβέρνηση επιχειρεί αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία πρωτοστατούν τα ορφανά του Πατακού και του Γλύξμπουργκ και ανασύρεται στη μνήμη η ωμή προειδοποίηση που είχε κάνει το 2018 ο Μάκης Βορίδης: «Πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές». Ήξερε πολύ καλά τι έλεγε και το αποδεικνύουν εδώ και πέντε σχεδόν χρόνια: τέσσερις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, μία σκέψη που έμεινε στα χαρτιά και μία απόπειρα που προχώρησε μεν, αλλά βρήκε τοίχο στη Βουλή και έμεινε «για αργότερα», αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτεί το σύνταγμα για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές. Χαρακτηριστικά, στο Μαξίμου έχουν γίνει επανειλημμένα συζητήσεις μετά τις Ευρωεκλογές για αλλαγές στον εκλογικό νόμο, καθώς η πολιτική φθορά της κυβέρνησης δεν επιτρέπει να υπάρχει αισιοδοξία ότι η γαλάζια παράταξη θα φτάσει στα ποσοστά των προηγούμενων ετών, ακόμη και εάν ο πρωθυπουργός υποστηρίζει δημόσια ότι «έχουμε 1000 μέρες καθαρού πολιτικού χρόνο» για να αντιστραφεί το κλίμα.

Οι δύο αλλαγές που μελετώνται είναι να εξασφαλίζεται η αυτοδυναμία με ένα ποσοστό κοντά στο 35% για το πρώτο κόμμα και η είσοδος ενός κόμματος στη Βουλή να ανέβει από το 3% στο 5%. Υπενθυμίζεται, ότι η συζήτηση εντάθηκε τις τελευταίες μέρες μετά τα όσα είπε ο Άδωνης Γεωργιάδη, ότι «είμαι υπέρ της ενισχυμένης πλειοψηφίας, θέλω αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Δεν πιστεύω καθόλου πια σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Έχω υπηρετήσει σε δύο τέτοιες κυβερνήσεις, στην κυβέρνηση Παπαδήμου και στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και σας διαβεβαιώ ότι αδυνατώ να πιστέψω πως μπορεί να κυβερνηθεί αυτή η χώρα με μία Κυβέρνηση πολλών κομμάτων». Τέλος, σημειώνεται ότι για να έχει ισχύ ένας εκλογικός νόμος για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, θα πρέπει να ψηφιστεί από 200 βουλευτές, που σε αυτή τη συγκυρία φαντάζει αδύνατο να γίνει.

Διαβάστε τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών και θα καταλάβετε απολύτως γιατί το θέμα του εκλογικού νόμου είναι ορθάνοιχτο, ίσως και προαποφασισμένο:

ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση».

ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: «Δεν έχουμε κάνει καμία συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου αυτή τη στιγμή (...) Εμείς συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου ούτε έχουμε κάνει ούτε την έχουμε στο μυαλό μας ούτε είναι προτεραιότητά μας. Δεν έχουμε σκεφτεί τι θα κάνουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές».

ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ: «Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι της παρούσης».

Αν δεν υπήρχε θέμα εκλογικού νόμου θα έλεγαν απλώς «Δεν αλλάζουμε τον εκλογικό νόμο» - αλλά δεν το λένε για να αφήσουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά! Και μεταξύ μας, έχουν αποφασίσει και τι θέλουν να αλλάξουν.....

  documento

Δεν υπάρχουν σχόλια: