Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

ΚΑΝ' ΤΟ ΟΠΩΣ Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ !!! [ video ]

Ενα ακόμη «οικονομικό θαύμα» ανακάλυψε η σοσιαλδημοκρατία και ο Τύπος της τις προηγούμενες μέρες, αυτήν τη φορά της Ισλανδίας. Τι' χες Γιάννη, τι' είχα πάντα, θα σκεφτεί κάποιος: Από το «υπόδειγμα της Ιρλανδίας» έως το «σκανδιναβικό μοντέλο» και τους στόχους περί «Δανίας του Νότου», τα «πρότυπα» δεν έλειψαν ποτέ για τους σοσιαλδημοκράτες κήρυκες του «δικαιότερου καπιταλισμού», που τάχα θα έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.

Αυτήν τη φορά το «μυστικό» κρύφτηκε στην 4ήμερη εργασία στην Ισλανδία, που όπως μαθαίνουμε από τη σχετική αρθρογραφία («Lifo» 28/10, «Εφημερίδα των Συντακτών» 29/10 κ.ο.κ.) και «12,5 φορές υψηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με την Ευρωζώνη» εξασφάλισε, και «χαμηλή ανεργία, μόλις 3,4%, σχεδόν τη μισή από την Ευρώπη» έχει, και όλα αυτά «χωρίς να χάνει πόντους η παραγωγικότητα».

«Κάν’ το όπως η Ισλανδία!», αναφωνούν λοιπόν οι ντόπιοι σοσιαλδημοκράτες, παρεμπιπτόντως αντιγράφοντας κατά λέξη τα όσα δημοσίευαν στα θέματά τους το BBC και το CNN, οι γνωστοί αυτοί φιλεργατικοί οργανισμοί.

Μια ματιά ωστόσο στην ίδια την έκθεση της ισλανδικής ΜΚΟ Alda («Ενωση για τη βιωσιμότητα και τη δημοκρατία») που επικαλούνται, δείχνει πως για μια ακόμη φορά το «εκλεκτό έδεσμα» είναι σκέτη φόλα για τους εργαζόμενους.

Η… εξάντληση επιβαρύνει την παραγωγικότητα
Πρώτα απ’ όλα, αν και τα ίδια τα συμπεράσματα λένε πολλά, αξίζει να δούμε ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο δοκιμάστηκε (στην αρχή πιλοτικά στον δήμο του Ρέικιαβικ και σε ορισμένες ακόμη υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού) και ύστερα γενικεύτηκε έως έναν ορισμένο βαθμό και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις της χώρας η 4ήμερη εργασία στους περίπου 210 χιλιάδες εργαζόμενους της χώρας.

Διαβάζουμε από την έκθεση: «Η Ισλανδία είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με πολύ υψηλά επίπεδα εισοδήματος, υψηλή συμμετοχή εργατικού δυναμικού, χαμηλή ανεργία και μια προηγμένη – προσανατολισμένη στις υπηρεσίες – οικονομία. Παρ’ όλα αυτά, έχει χαμηλότερη παραγωγικότητα από πολλούς από τους σκανδιναβικούς γείτονές της, καθώς και περισσότερες ώρες εργασίας και πολύ μεγάλο αναμενόμενο εργασιακό βίο».

Για να καταλάβει κανείς το πώς μεταφράζονται όλα αυτά, το 2018 η Ισλανδία βρισκόταν στην 3η θέση των χωρών της ΕΕ με τις περισσότερες ώρες εργασίας, με βδομάδα 44 ωρών (κατά μέσο όρο), ενώ το προσδόκιμο του εργασιακού βίου ήταν τα… 47 χρόνια δουλειάς, κυριολεκτικά έως τον τάφο. «Πράγματι», λέει η έκθεση, «ο ΟΟΣΑ τοποθετεί την Ισλανδία ως μία από τις χώρες που........Συνέχεια ΕΔΩ......                      Τρένο θα πάει κι αυτό....

Δεν υπάρχουν σχόλια: