Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

ΠΑΤΡΑ : ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ !!! [ video ]

Η Πάτρα, αν και αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, φαίνεται να μένει εκτός σχεδίων για την κατασκευή μετρό, και οι λόγοι πίσω από αυτό είναι πολλοί. Ο πληθυσμός της, περίπου 200.000 κάτοικοι, θεωρείται μικρός για να δικαιολογήσει το τεράστιο κόστος ενός τέτοιου έργου. Σε αντίθεση, Αθήνα και Θεσσαλονίκη εξυπηρετούν εκατομμύρια πολίτες και επισκέπτες καθημερινά, καθιστώντας το μετρό αναγκαίο εργαλείο στις συγκοινωνίες τους. Επιπλέον, οι αποστάσεις στην Πάτρα, τόσο στο κέντρο όσο και προς τις περιφέρειές της, είναι συγκριτικά μικρές σε σχέση με τις τεράστιες διαδρομές που καλύπτουν τα μετρό της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

 Οι πληροφορίες ότι η επόμενη πόλη που αποκτά μετρό είναι η Πάτρα και σε αυτή την περίπτωση, ελέω Πελετίδη, το δίκτυο σχηματίζει ένα.... σφυροδρέπανο ερευνώνται....
Αυτός ο παράγοντας καθιστά το μετρό λιγότερο αναγκαίο, ειδικά όταν μπορεί να βελτιωθεί ο Προαστιακός ή τα δρομολόγια των λεωφορείων. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση, παρότι έντονη, δεν φτάνει στα επίπεδα άλλων μεγάλων πόλεων που απαιτούν τέτοιες υποδομές. Παρά την οικονομική και τουριστική σημασία της Πάτρας, η πραγματικότητα είναι ότι τα κόστη ενός μετρό δεν δικαιολογούνται από τον αριθμό των ανθρώπων που θα το χρησιμοποιούσαν. Ένα έργο αυτής της κλίμακας φαίνεται να μένει ένα μακρινό όνειρο για την πόλη.

Υπενθυμίζεται δε ότι στο μακρινό 1902 το Τραμ Πατρών ήταν το  πρώτο που λειτούργησε στην Ελλάδα και στην Πάτρα. Ήταν σύστημα αστικής συγκοινωνίας σταθερής τροχιάς από τις 5 Απριλίου 1902 έως τις 8 Μαρτίου 1917. Ήταν εξ αρχής ηλεκτροκίνητο, τα υπόλοιπα ως τότε ήταν ιππήλατα ή ατμήλατα.

Είχε δύο διαδρομές

  • α) Η πρώτη, της Κάτω Πόλης, ξεκινούσε από την συνοικία του Αγίου Διονυσίου, ακολουθούσε κατα μήκος την οδό Αγίου Ανδρέου και τερμάτιζε στις Ιτιές. Το μήκος της ήταν 5,3 χλμ.
Η Παλαιών Πατρών Γερμανού το 1915 (γραμμή 2 τραμ). Η μια φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τη γωνία με τη Χαραλάμπη στο ύψος του Ρωμαϊκού Ωδείου. Η δεύτερη είναι τραβηγμένη στην 25ης Μαρτίου πίσω από την εκκλησία της Παντανάσσης.
β) Η δεύτερη διαδρομή, της Άνω Πόλης, ξεκινούσε και αυτή από την συνοικία του Αγίου Διονυσίου, ακολουθούσε την οδό Αγίου Ανδρέου και έστριβε στην οδό Δ. Γούναρη, ακολούθως στην οδό Αγίου Γεωργίου και Π.Π. Γερμανού και τερμάτιζε στην πλατεία Ταμπαχάνων. Το μήκος της ήταν 1,7 χλμ.
ΤΣΙΜΕΝΔΩΝΗ !!! Η Λίνα Μενδώνη ως υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραβρέθηκε, ως ήταν φυσικά στα εγκαίνια του μετρό Θεσσαλονίκης το Σάββατο. Αλλά και πριν 20 και πλέον χρόνια ήταν παρούσα με όλους τους επίσημους, καθότι η ίδια γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού στην κυβέρνηση Σημίτη, στα εγκαίνια του μετρό της Αθήνας. Μετρό για μετρό δέν έχει αφήσει αυτή ή Μενδώνη.
Εγκαινίασε το μετρό Πνύκα, Κάτω Πατήσια επί Κλεισθένη.
Εγκαινίασε το μετρό Μοναστηράκι, Χάνι τής Γραβιάς επί Καποδίστρια.
Εγκαινίασε το μετρό Πειραιάς, Κηφισιά επί Σημίτη.
Σήμερα εγκαινίασε το μετρό Θεσσαλονίκης Ανω Τούμπα, Λαδάδικα επί Μητσοτάκη. Για το μετρό της Πάτρας δεν μάθαμε κάτι και δεν είναι στις προθέσεις μας να σας γελάσουμε......

Δεν υπάρχουν σχόλια: