Σάββατο 12 Απριλίου 2025

ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΑΠΟΜΟΝΩΣΤΕ ΟΣΟΥΣ ΝΟΣΙΛΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΣΟΚ ΤΟΥ ECDC !!! video ]

Είναι τραγωδία να επιβιώνει ο ασθενής από καρκίνο ή να γλιτώνει από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και τελικά να πεθαίνει από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Αυτές τις τραγωδίες αντιμετωπίζουν περίπου 2.500 οικογένειες κάθε χρόνο που χάνουν το δικό τους άνθρωπο, μέσα στα Ελληνικά νοσοκομεία.                      Η μικροβιακή αντοχή προκαλεί περίπου 1,27 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως, 33 χιλιάδες στην Ευρώπη και 2,5 χιλιάδες στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Λοιμώξεων (ΕΕΛ), Νικόλαος Σύψας, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου. Το υψηλό ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα νοσοκομεία της χώρας μας, που τη φέρνει στην πρώτη θέση στην Ε.Ε, σήμανε συναγερμό στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ( ECDC) όπου το 2024 οι ειδικοί έκαναν αυτοψία στα θεραπευτήρια της χώρας μας.

Τι αποκάλυψε η αυτοψία του ECDC στα Ελληνικά Νοσοκομεία

Αποτέλεσμα της αυτοψίας του ECDC ήταν η έκθεση που χαρακτήριζε τα νοσοκομεία της Ελλάδας «unsafe place for patients», δηλαδή «μη ασφαλές μέρος για ασθενείς». Συγκεκριμένα η επίπτωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, σύμφωνα με τη μελέτη σημειακού επιπολασμού 2022-2023 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ήταν στην Ελλάδα 12.2%, δηλαδή αρκετά υψηλότερη από τον μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης 6.8%.

Ενδεικτικό του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα Ελληνικά νοσοκομεία είναι ότι οι ειδικοί από το ECDC έκαναν σύσταση στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, να προχωρούν στην προληπτική απομόνωση ασθενών που επιστρέφουν από νοσηλεία στην Ελλάδα, προκειμένου να μην διασπείρουν τα ανθεκτικά μικρόβια και στα δικά τους νοσοκομεία! Μάλιστα όπως αναφέρει η έκθεση του ECDC: «Η μικροβιακή αντοχή στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε κρίση δημόσιας υγείας που αποτελεί και θα πρέπει να αποτελέσει ζήτημα υψίστης προτεραιότητας για το ΕΣΥ και για ολόκληρη την κοινωνία».
Σημειώνεται ότι η χώρα μας είναι 1η στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε κατανάλωση αντιβιοτικών και 6η στην ενδονοσοκομειακή κατανάλωση. Ειδικά αναφορικά με τα νοσοκομειακά παθογόνα, το 2023 καταγράφηκαν οι διπλάσιες από τον μέσο όρο της Ε.Ε Λοιμώξεις Σχετιζόμενες με τη Φροντίδα Υγείας.                     Τα μικρόβια πρωταθλητές στην αντοχή κατά των αντιβιοτικών όπως τα Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii και Pseudomonas aeruginosa στα νοσοκομεία μας, κυριολεκτικά «δένουν» τα χέρια των γιατρών τους και περιορίζουν δραματικά τις θεραπευτικές επιλογές που έχουν, αναγκάζοντας τους να στρέφονται σε παλαιοτέρες και πιο τοξικές θεραπείες......

  topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: